Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Д-р Прокопова: Човечеството ще трябва да свикне с този вирус и да се бори с него
Автор: Екип Ruse24.bg 09:55 / 05.11.2020Коментари (0)854
©
Коронавирусът не обича много сърцето, за разлика от други вируси, които обичат сърдечния мускул и миокардитите. Това каза в интервю за БГНЕС д-р Рада Прокопова, която е началник на отделението по кардиология към Клиниката по вътрешни болести в УМБАЛ "Св. Анна“ – София.

"Ковид инфекцията е свързана с изключително висок риск от тромбози, което определя и голямо засягане на съдовете. А когато са засегнати съдовете, всички органи и системи страдат“, посочи тя.

Началникът на кардиологията изброява видовете и начините, по които COVID-19 засяга човешкия организъм.

"На първо място, ще страда сърцето предвид свързаността си с белия дроб. Така че ковидните пациенти често имат влошаване на налични съдови и сърдечни страдания или изява на съдови и сърдечни страдания, за които не са знаели преди това. Това е налице и поради имунната буря, която се развива, защото тя води до много тежки поражения в белите дробове. Те водят до изключително тежко затлачване на белия дроб с течности, което обременява дясната половина на сърцето и води до изява на изключително тежка дясна сърдечна недостатъчност. Това е по типа вторично засягане от вируса. И вече третият тип засягане на сърдечно-съдовата система е от лекарствата, които се прилагат“, коментира тя.

Д-р Прокопова уточни, че пациентите се лекуват с кортикостероиди за овладяването на цитокиновата буря и дихателната недостатъчност, които обаче водят до много тежко обременяване на сърцето, тъй като се задържа сол и вода, което пък води до изява на сърдечна недостатъчност и високо кръвно. Според нея това е сериозен проблем.

"Нестероидните противовъзпалителни лекарства, които се дават за овладяване на температурното състояние на интоксикацията на болковия синдром, също водят до по-високо кръвно налягане, понякога има проблеми със сърдечната чистота. По принцип, пациентите със сърдечни заболявания най-тежко боледуват от ковидната инфекция. Истината е, че COVID-19 не е вирус с типично кардиологично-сърдечно засягане“, категорична е тя.

Попитана дали вече има установено лечение на инфекцията, д-р Прокопова посочи, че оцеляването на пациента се крие в правилното менажиране на всички заболявания, които има.

Д-р Рада Прокопова призова да се спазват мерките, хората да се отнасят с необходимата отговорност, особено в сегашната ситуацията, когато медицинските заведения и лекарите са претоварени.

"Заболяването е тежко, в никакъв случай не може да се оприличи с досега наличните вирусни заболявания, с които сме се борили. Аз съм от поколението, което видя и Свинския грип, и птичия, и обикновения грип – тип А и В и считам, че мога да направя сравнение по отношение на заболеваемост, смъртност и усложнения. Това е вироза с много по-тежки усложнения, с по-голяма смъртност, но не е драматична“, заяви тя.

Д-р Прокопова отбеляза, че коронавирусът се отличава от обикновената грипна вироза с тежестта на заболяването, което е много по-продължително. То може да продължи половин месец или дори месец, период, в който хората се чувстват отпаднали и имат симптоми.

Според нея човечеството ще трябва да свикне с този вирус и да се бори с него.

"Моят призив е хората да запазят здрав разум. Това, което за тях е една разходка или пренебрежително отношение към мерките, утре може да е недостъпно легло в болница“, алармира медикът.

Д-р Прокопова коментира, че в момента здравеопазването бере плодовете от пренебрежителното отношение към специалността "Вътрешни болести“, която е изчезнала от обучението на студентите по медицина и затова днес няма подготвени кадри.

В заключение кардиологът добави, че всяко поколение трябва да преживее своята война и според нея това е нашата война. Тя призова да бъдем мобилизирани, за да се справим с нея, тъй като, ако допреди 2 седмици пациентите са се лекували по отделения в съответствие със заболяването им, то в последните 10 дни нещата са се влошили в страната и по тази причина се е наложило отделенията да се преформатират и всички те да лекуват пневмонии, които са и положителни, и отрицателни за COVID-19.

Още по темата: общо новини по темата: 11878
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/1980 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Световна черна хроника
Поскъпване на хранителните продукти
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: