Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Д-р Самуил Кътов: Трябва да се прокара политика на профилактика на различни ракови заболявания
Автор: Екип Ruse24.bg 15:31 / 02.11.2022Коментари (0)342
©
Д-р Самуил Кътов от от Клиниката по медицина и онкология към УМБАЛ "Царица Йоанна“ в интервю за дневния информационен блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ по повод Месеца за борба с рака на белия дроб.

Всяка година през ноември отбелязваме месеца за борба с рака на белия дроб. Ракът на белия дроб е една от водещите причини за смърт от злокачествени заболявания у нас. По последни данни, всяка година в България се диагностицират над 4 200 нови случая, а 5-годишната преживяемост на пациентите, засегнати от този вид карцином е почти 2 пъти по-ниска от тази в Европа. За симптомите на заболяване, неговото протичане и за методите за лечение разговаряме с д-р Самуил Кътов от Клиниката по медицина и онкология към УМБАЛ "Царица Йоанна". Добър ден.  

Здравейте.  

Д-р Кътов, вие чухте статистиката. На какво се дължи високото ниво на заболеваемост, изобщо тази черна статистика?  

Ами като цяло заболеваемостта при нас е обусловена от много фактори. Може би е едно от най-важните неща е начинът на живот, както става ясно и за много други заболявания. За жалост у нас все още тютюнопушенето е нещо популярно, и това е една от причините да имаме висока заболеваемост, особено що се отнася до мъжете. Така че може би най-добрият призив, който може всеки лекар да даде на пациентите, за да се предпази от това заболяване, е да прекрати тютюнопушенето или да не го започва изобщо. Oколо 13% от случаите на рак на белия дроб в Европа са при мъжете и 50% приблизително при жените, пък не е свързан с тютюнопушене. Така че пушенето само по себе си е лошо, но не е отговор на целия въпрос защо го има това заболяване. Друга основна причина за лошите резултати, които вие съобщихте за средна обща преживяемост у нас спрямо Европа, е липсата на скринингови програми, тоест, профилактика на това заболяване. Само по себе си заболяването е доста хетерогенно, иначе казано ракът на белия дроб не е само един вид рак, всъщност са адски много различни видове с различна прогноза, различно протичане. Най-голямото предизвикателство е ранното му диагностициране, ранното хващане на заболявания, тъй като то като много други ракови заболявания е безсимптомно. Ключът е всъщност в профилактиката, която у нас не се финансира от държавата. На Запад това се случва чрез провеждане на нискодозови скенери на гръдния кош, които се правят на пациенти, които са високо рискови групи. Иначе казано, пушачи на Запад, които са с дълъг стаж като пушачи, понеже са доста рискови да развият подобно заболяване, преминават през определен период от време на скенер на гръдния кош, за да може да се хване едно такова безсимптомно ранно заболяване. Ако отново се върнем към статистиката, ще видим, че огромният процент от случаите на рак на белия дроб какъвто и да е той в страната ни се хваща в 3-ия и 4-и стадий. Четвъртият е последен, както знаете. Там е ключът към лошите резултати. Иначе пък от друга гледна точка, в страната ни имаме достъпност до абсолютно всички модерни методи за лечение на рака на белия дроб. Тоест, както на различни хирургични техники, които по-скоро са обект на гръдната хирургия, но включително с роботизирана хирургия, така и най-модерните възможни лечения от гледна точка на лекарствена терапия за по-напредналите стадии, включително имунотерапия, таргетна терапия и други такива.  

А вие споменахте тютюнопушенето. Кои обаче са рисковите фактори освен него, има ли други такива, благоприятстващи развитието на заболяването?  

Разбира се. Всъщност, освен тютюнопушенето, което е основното нещо и което ние поне можем да предотвратим, има доста вредности в обикновено работната среда. Знаете, че има много изпарения в промишлеността, които могат да предизвикат различни видове ракови заболявания, включително рак на белия дроб. Това са полициклични въглеводороди, различни изпарения, които можем да ги видим при пътностроенето, от изливането на асфалтната настилка. Това е едно от нещата, за което трябва да внимаваме – в каква среда работим, как се предпазваме от такива вредности. И разбира се, не на последно място генетични фактори - наследственост. Могат да възникнат и нови мутации - мутации, които не сме наблюдавали назад в рода на пациента, а си вАз ви благодаря. Пожелавам здраве и успешен ден на вас и вашите слушатели!  ъзникват изцяло при него под влиянието на да речем влиянието на разни такива вредности, които си казахме, или под влияние на неизвестни до момента на нас фактори. Грешките в нашия геном могат да предизвикат такова заболяване. Това е много по-често срещано всъщност при жените пациенти. За щастие, част от тези мутации ние можем да ги таргетираме с много нови, специални и хубави лекарства, които само под формата на таблетки даже, не са разни там химиотерапии. И това, което може би искам да остане като послание от днешния ни разговор, ракът на белия дроб е изключително страшно заболяване, това мисля, че на всеки е ясно, но преживяемостта вече и качеството на живот при определени подвидове на рака на белия дроб е доста по-добра. 5-годишната преживяемост в последното десетилетие нарасна главоломно, и качеството на живот, което имат нашите пациенти, наистина вече е на много, много по-високо ниво. Тоест, вие най-вероятно може да се разминете в градския транспорт с пациент, който е такова заболяване, и въобще да не разберете, че има такова нещо – той си пие хапчетата, живее си живота и е нормален член на нашето общество. Това е бъдещето на онкологията всъщност, тези заболявания когато са в много напреднал стадий да се превърнат в едно нормално хронично заболяване, с което човек да живее дълго време, колкото Господ е казал.  

Тоест, няма как да кажем основно как протича заболяването, тъй като при всеки е различно?  

Ами всъщност, факторите са много, разбира се. Отначало като започнем от стадия, който обхванем, ясно е, че в ранните стадии той е абсолютно безсимптомно и е много трудно да се хване. И затова пак се връщам към тези профилактики, които на Запад ги има, а при нас ги няма. А вече в по-напредналите стадии заболяването, разбира се, може да се изяви с доста неспецифични симптоми, като кашлица с различни на цвят храчки. Това, което обикновено пациентът го стряска най-много, е когато намери кръв в храчките, било то жилки кръв, било то много по-голямо количество кръв, и тогава обикновено пациентът тръгва по доктори. Много често това обаче е късен симптом, вече симптоми на късното заболяване, тоест, на заболяването в 4-и  стадий, който е с метастази или на прост език казано разсейки.  Могат да са свързани както със задух, така с отслабване на тегло, безапетитие, немощ и типичните за всички ракови заболявания симптоми.  

А има ли начини за превенция?  

Ами превенцията е единствено това, което ви казах.  

Това, което зависи от нас, да.  

Да не се пушат цигари, да има профилактика, да се пазим от вредностите в професиите ни. И общо взето това е нещото, което може да ползваме като превенция.  

А какви са начините за диагностициране на рака на белия дроб?  

Ами пак в добрия случай, както си казахме, ако имаме профилактика, ранният скенер може да ни покаже дали има някоя формация в белите дробове, която да е съмнителна. Оттам нататък общо взето подходът е мултидисциплинарен, тоест, доста доктори трябва да се включат, за да свършат работа на пациента за поставяне на диагнозата и на адекватно лечение. Първо ще ни е личният лекар, разбира се, който би трябвало да насочи при такова съмнение пациента към специалист, било то пулмолог или гръден хирург, ако се установи такава формация, да се вземе биопсия, да се пукне туморът по някакъв начин било то бронхоскопски или чрез торакоскопия и други такива хирургични методи, да се види тази формация рак ли е, ако е рак, какъв рак е, да се направят вече скенери, които да обхващат както се казва цялото тяло и да се види този рак дали е дал някакви разсейки, за да имаме ясна визия в какъв стадий е ракът, и оттам нататък да изберем правилното лечение – дали ще е локално, дали ще е системно. В това лечение се включваме още повече доктори, като не говорим само за медицинските онколози, говорим за гръдни хирурзи, пулмолози, включително лъчетерапевти, и много, много други. Да не пропуснем някои от стълбицата. Патолозите също, които ни казват точно какъв е ракът, с може би една от най-ключовите роли. Всички ние се опитваме да помагаме.  

Можем ли да кажем в такъв случай, че ранното диагностициране на рака на белия дроб може да се окаже ключово за развитието на заболяването и за изхода, разбира се, от заболяването?  

Абсолютно. Казахме си, че ранното диагностициране без профилактика е абсолютно невъзможно.  

Искам да завършим това интервю като ви попитам какво показва вашата практика – обръщат ли българите достатъчно внимание на здравето си, съответно и навременно, както казахте вие, да правят своята профилактика? И всъщност, достатъчно ли са информирани?  

Ами краткият отговор е не. Ако трябва да търсим виновници, виновниците сме навсякъде. Като цяло не е достатъчно високо нивото на здравна култура на нашето населението. За това пък вина носим и ние, лекарите, защото здравната просвета трябва да е част от нашата работа. Заради безброй фактори може би и ние не сме достатъчно ефективни в здравната си просвета, и оттам и нашите пациенти, изобщо населението като цяло не е достатъчно ограмотено затова как трябва да следи за здравето си, за какво да се притеснява и т.н.  

Ами нека това да бъде и едно послание към всички, едно, да бъдат информирани, да има хора, които да ги информират, и второ, ако могат да подобрят гражданите здравната си култура, за да могат тези заболявания наистина да бъдат диагностицирани.  

Трябва да се обърнем със сигурност към хората, които вземат решения на високи постове затова наистина да се прокара политика на профилактика на различни ракови заболявания, нещо, което на Запад се прави от десетилетия. Просто няма как ние в България да имаме добри резултати при положение, че нашите пациенти и нашето население по никакъв начин не се профилактира.  

Разбира се. В крайна сметка това е начинът, по който могат доста по-навременно да открият заболяването, съответно изходът да е положителен.  

Да.  

Много ви благодаря за това интервю.  

Аз ви благодаря. Пожелавам здраве и успешен ден на вас и вашите слушатели!  

Габриела ГАНЕВА






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Парламентарни избори 2023 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: