Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Д-р Сергей Иванов: Накисването с оцет намалява с близо 90% бактериите по зеленчуците
Автор: Екип Ruse24.bg 17:08 / 16.04.2024Коментари (0)954
© илюстративна
Спокойно може да се консумират всички плодове и зеленчуци, които се предлагат по магазините. Това каза в предаването "Цветовете на България“ на Радио "Фокус“ молекулярният биолог д-р Сергей Иванов от Асоциация "Активни потребители". 

Основният проблем, според него, не са нитратите - това е мит, който идва още от социализма, а микробиологичните замърсявания.

"Винаги зеленчуците са се торели с оборска тор, напоследък покрай биологичното земеделие това стана много модерно, но това отвори и нови рискове пред потребителите. Но това не е причина за отказ от зеленчуците,“ поясни той.

Сергей Иванов посъветва зеленчуците да бъдат добре измити преди консумация, тъй като доброто измиване маха всичко, което е на повърхността. По този начин намаляваме всякакви замърсявания. Намаляват и количеството бактерии, които са по зеленчуците.

"И най-накрая и накисването с оцет намалява с близо още 90% количеството на бактериите. Така че измиването и накисването с оцет е най-достъпната и най-евтината процедура за измиване и обработка на листни зеленчуци“, обясни специалистът.

Той определи биопроизводството като "религиозен въпрос“ и обясни, че проблемът не е в начина на биопроизводство, а технологията, по която се прави и обясни, че правилният начин е първо оборската тор да се компостира и след това да се използва. "Реалните проверки би трябвало да се правят от Агенцията по безопасност на храните, които осъществяват  контрол по цялата верига – от производителя до търговеца. Но често пъти не се правят задълбочени проверки поради липса на възможности, липса на политическа воля, нежелание да се конфронтират с търговци или производители,“ смята д-р Сергей Иванов.

Относно наличието на препарати в месото и местните продукти той е на мнение, че е трудно да се каже доколко е сериозен проблемът поради същата причина – проблемът с контролните институции. "Резултатите не са много ясни и често са "секретни“. Кога за последен път сте чули Агенцията по храните да направи публичен отчет?“, попита той и добави, че можем само да гадаем за сериозността на тези проблеми.

"Ние нищо не можем да направим за съжаление. Тук е ролята на съвестните фермери, на контролните органи да тестват постоянно месото, местните и млечните продукти,“ категоричен е д-р Сергей Иванов от Асоциация "Активни потребители".






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: