Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Д-р Томов: Ще последва епидемичен взрив, ако след 2 седмици отново отворим всичко
Автор: Екип Ruse24.bg 11:28 / 29.10.2020Коментари (0)784
©
Лъчезар Томов е доктор на математическите науки, преподавател в НГДЕК, асистент и изследовател в Центъра за анализ и управление на рисковете към Нов български университет. Препечатваме позицията му от Facebook относно ситуацията с коронавируса у нас и наложените мерки..

Време е да се поучим от грешките, допуснати на 15.06, когато всичко се отвори едновременно.

Ако отворим по същия начин след две седмици, експлозията ще е по-голяма от сегашната, защото базовото ниво на разпространение ще е по-високо от това в началото на септември, когато изглеждаше, че епидемията затихва (само изглеждаше, обаче). Време е за някои поуки свързани с работата и капацитета на РЗИ и държавната политика.

Децата заразяват активно другите, могат да бъдат и свръхразпространители (достатъчно изследвания вече има за това в Израел, Индия и др.)

При по-малките деца процентът на асимптоматичните и пресимптоматичните преносители е висок, над 50%

Големите деца ходят по кафенета, барове и дискотеки и после на училище.

Инкубационният период е 7 дни, но има още няколко дни до забелязване на симптоми, затова е адекватно да се работи поне с 10 дни период.

На фона на тази опасна комбинация, за която предупредих през февруари (поотделно всяко е не толкова опасно, но заедно са мощни), РЗИ за разлика от немските си колеги решиха да тестват при поява на симптоми. Министерството на здравеопазването разреши "най-либералните мерки" в училище, като самите учители не вярваха, че има вирус. Илюзията,че може да не се носят маски в час, защото така било в Германия не издържа дълго. Мерките са система, а не колекция от отделни действия. За да няма маски в клас, в Германия:

а) смениха вентилацията в училище (Редакция с бележки от Георги Заяков: На ниво намерение е, Мюнхен са купили. Берлин е с отчайващ подход, бавят се местните правителства със закупуването за училищата, но са купили за себе си);

б) тестват проактивно, а не чакат да се появят симптоми

в) тестват масово извън училище, много повече от нас

г) работниците продължават да работят от вкъщи навсякъде където е възможно

д) носенето на маски на закрито е повсеместно и налагано от държавата

Никоя мярка не може да се разглежда сама за себе си и не работи както очакваме, ако не е част от цяла система, ако не е плод на анализ на разпространението и на свързаността, на контактите между хората. На фона на 27% педагози в рискова група, подобно отваряне за угаждане на избирателите е безотговорно и опасно. Опасно е и за здравните работници, които са в рисковата група дори да са в перфектно здраве. Политикът трябва да мисли за доброто на народа си, не за своето (спомнете си Първа книга от Държавата на Платон).

Липсата на ресурси не е оправдание. Има и европейски средства, има възможност за заеми (за някои неща има смисъл да се вземе, защото са инвестиция), има излишни разходи в милиарди за политически проекти.

Сега е времето да се наемат нови хора в РЗИ, да се увеличат там още заплатите, както и на здравните работници на първа линия. Време е за масово закупуване на антигенни тестове колкото може повече.

Време е за промяна на политиката на работа в училище, за да може поне малките ученици да учат там безопасно, а по-големите да са периодично там. На родителите трябва да се обясни,не да се правят референдуми по експертни теми. Ако искаме училище през зимата, ще трябва вентилация, която сменя въздуха в стаята с нов на 2 мин. Ако не може, поне хибридно обучение на половинки с маски в класните стаи, другата половинка гледа и участва от вкъщи.

Трябва да се даде заповед за работа от вкъщи. Работодателите са расли през социализма и имат инстинкта да изпълняват заповеди, за да не носят отговорност. След понижаване на новите случаи на ден, трябва да се отваря поетапно и да се проследява активно какво се случва, не всичко наведнъж. Дискотеките да са последни. Може да се помисли и за някакво обезщетение за тях, въпреки, че в пазарна икономика се очаква предприемачите да си поемат сами рисковете.

Ако отново се наложи да затваряме след отварянето, ще е за няколко пъти по-дълго, затова този път да мислим предварително.

Още по темата: общо новини по темата: 11878
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/1980 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: