Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Д-р Веселина Йорданова, КОЦ-Пловдив: Само когато лекарят и пациентът "играят" заедно, лечебните начинания са успешни
Автор: Йоланда Пелова 13:06 / 27.01.2023Коментари (0)632
©
Доктор Веселина Йорданова, началник на Диагностично-консултативния блок в КОЦ – Пловдив и ръководител на лечебна дейност, в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

Д-р Йорданова, какви са целите на кампанията в "Седмицата на отворените врати" на КОЦ-Пловдив?  

Първо искам да кажа, че КОЦ-Пловдив традиционно провежда инициативи за безплатни профилактични прегледи по различни локализации както в базите на центъра, така и изнесено. Ние сме правили така наречени "лечебни профилактични турнета“ по други градове на страната и основно в Южна България. Така че целите на кампанията са хората да придобият навици за профилактика, да бъдат обхванати ранни форми на рак, когато все още няма изразени субективни оплаквания. Защото ранното поставяне на диагнозата и своевременното лечение води до контрол на заболяването и до трайна ремисия. Така тези хора са полезни на себе си, на близките си и на обществото.  

Къде ще се проведе кампанията и по какъв начин желаещите могат да се запишат за безплатни прегледи?  

Кампанията ще се проведе във всички кабинети на Диагностично-консултативния блок в КОЦ, които са базирани в двора УМБАЛ "Св. Георги“ на "Васил Априлов“ 15А от 30 януари до 3 февруари включително. Това е понеделник до петък в часовете между 12.00 и 14.00 часа, за да не пречим и на останалата лечебна работа на Диагностично-консултативния блок. Обявени са и телефони за връзка за записване, защото вече интересът е голям, и даже първите дни са заети. Но въпреки, че ние няма да върнем никой от хората, които са заявили желание за преглед, както това не сме го правили никъде, въпросът е да се записва, за да няма струпване.  

Д-р Йорданова, към кого са насочени вашите усилия и послания?  

Към цялото общество и към човека в него, към всички нас. Но най-важно пациентите да имат доверие на лекарите. Много е важно обществото да вярва на лекарите, за да бъдем едно прекрасно общество и да живеем добре живота си. Така че профилактиката е най-важното, за да може човек да живее нормално, да създава семейство, да се труди нормално, за да бъде обществото добре.  

Кои са най-разпространените кожени тумори на съвременния човек, можем ли да кажем?  

Чисто статистически данните не са много точни. Ще ви кажа защо. По принцип се смята, че кожните тумори са най-разпространени, но тъй като те не са социално значими заболявания, на първо място се извежда рак на гърдата, на белия дроб, на простатата, тъй като кожните тумори най-общо се появяват в по-късна възраст. Те не водят до инвалидизиране на хората, ако се обхванат в ранните етапи. Тук е мястото на профилактиката, защото те в началото не дават оплаквания този вид тумори, могат да бъдат трайно излекувани. От тази група изключвам малигнен меланом. Малигненият меланом трябва да се търси активно. Става въпрос за промяна в бенки, каквито имаме всички, като е възможно да няма субективни оплаквания. Така че младите хора вече са доста отговорни, имат висока здравна култура и целенасочено търсят профилактични прегледи за преглеждане на бенките.  

Бих искала да ни попитам също така какви са съвременните подходи в лечението на най-разпространените заболявания?  

Онкологичните заболявания имате предвид, нали?  

Да.  

Основното при лечение на едно онкологично заболяване е комплексният подход. Неслучайно и ние се наричаме и Комплексен онкологичен център. Това е тимово лечение – от прекрачването на прага на центъра до края пациентът се лекува от екип, от отбор лекари, които са с различни специалности, защото ракът е хронично заболяване, той минава през различни етапи, и във всеки етап се налага различни специалисти да лекуват. Този комплексен подход се изразява и в работата на общите клинични онкологични комисии, които определят лечението на всеки пациент в зависимост от стадия на заболяването. Последните години стандартите в онкологията се променят драстично. Наред с традиционното хирургично и лъчелечение вече в България се работи таргетно лечение, имунотерапия на онкологичните заболявания, които са съвсем съвременни лечения и удължават прижизнеността на онкоболните.  

Д-р Йорданова, и като за финал на нашия разговор бих искала да си поговорим и затова каква е връзката между начина на живот, който водим, и здравния ни статус? Личното ваше мнение какво е?  

За всяка локализация мога да изреждам фактори, които са довели до появяването на рака. По принцип отношението към собственото ни здраве изисква интелигентност. Тя много често е природно заложена, не е свързана толкова с образованието на хората. Отношението ни към собственото ни здраве изисква позитивен подход към живота, изисква умереност в емоции, в труд, в хранене, в хигиена. Само тогава аз мисля, че всичко ще бъде под контрол. И другият момент, в който се спрях в началото на интервюто – много е важно да се изгради доверието между лекаря и пациента. Лекарят и пациентът са в един отбор срещу заболяването. Само когато заедно "играят“, така да се изразя в кавички, лечебните начинания са успешни, преминава се спокойно през лечението, и е както спокойно и пациентът преминава, така има все пак спокойствие и за семейството на пациентите, така и лекарят се радва, че неговият пациент успешно преминава през житейските изпитания.  

Много добре казано от един специалист. Нека да бъдем един отбор. Благодаря ви за това интервю, д-р Йорданова! Ние ви пожелаваме много успехи и много здраве!  

Благодаря, и на вас!






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Специализирани полицейски операции в страната
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: