Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
ДЗЕС 8 - да разсеем мъглата около практиката
Автор: Екип Ruse24.bg 14:44 / 20.12.2022Коментари (0)161
©


Вече стана ясно, че Стандартите за добро земеделско и екологично състояние (ДЗЕС) ще бъдат водещи в новия програмен период на Обща селскостопанска политика (ОСП) и дори фермерите, които желаят да се откажат от европейски субсидии, трябва да ги спазват.

Гласувайте: Да се разреши ли поставянето на фотоволтаици на земеделска земя?

Според читатели на Агри.БГ една от практиките тъне в мъгла и неразбиране. Това е ДЗЕС 8 - Ротация на културите или други практики, като диверсификация.

Стандарти за минимален дял:
Най-малко 4 % от обработваемата земя на равнище земеделско стопанство, предназначена за непроизводствени площи и обекти, включително земя, оставена под угар.
Най-малко 3 % от обработваемата земя на равнище земеделско стопанство, предназначена за непроизводствени площи и обекти, включително земя, оставена под угар, когато земеделският стопанин се ангажира най-малко 7 % от обработваемата земя да е предназначена за непроизводствени площи и обекти, включително земя, оставена под угар.
Най-малко 7 % от обработваемата земя на равнище земеделско стопанство, предназначена за непроизводствени площи и обекти, включително земя, оставена под угар, както и междинни култури и култури, които обогатяват почвата с азот, отглеждани без използването на продукти за растителна защита, от които 3 % са непроизводствени площи и обекти, включително земя, оставена под угар. За междинните култури държавите членки следва да използват тегловен коефициент 0,3.



Аделина Стоянова, директор в дирекция “Директни плащания” дава отговор на въпроса как земеделците могат да изпълнят тази практика и какво точно се изисква от тях.

За да можете да изпълните изискванията на ДЗЕС 8 по отношение на непроизводствените елементи, можете да използвате ландшафтната  инфраструктура за изпълнението на това изискване. 

За площите, с които ще изпълните изискването на ДЗЕС 8, ако върху тях извършвате допълнителни дейности, а не ги пазите само и върху тях не произвеждате продукция, можете да получите ставка от 286,33 евро на хектар

За всички площи, които са извън процента, с който изпълнявате изискванията на ДЗЕС-а, имате задължението да ги запазвате, да не ги унищожавате и ако върху тях извършвате определени дейности (те включват неизползване на продукти за растителна защита, почистването на тази ландшафтна инфраструктура и поддържането й в добро състояние да се извършва извън периода на гнездене на птиците, да премахвате инвазивни видове), тогава можете да получите допълнително подпомагане за цялата площ, която влиза в тази ландшафтна инфраструктура в размер на 696,86 евро на хектар.

На пръв поглед тази ставка изглежда висока, но обръщам внимание, че това е ставка на хектар. Като всеки един от елементите на ландшафта се преизчислява по предварително изчислени коефициенти, така че те могат да бъдат преобразувани в хектари”, каза експертът.

По думите й към момента земеделското ведомство работи по напредването на слоя, като са описани над 1/3 от елементите, включени в слой ландшафтна инфраструктура, намиращи се в земеделски земи. 

“По данни на слоя, с който разполагаме, около 10 хил. хектара е общата площ на тези ландшафтни елементи, които се намират в неземеделски земи и горски територии, които се допират до земеделски масиви”, заключи Аделина Стоянова.

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg 







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Застреляха Алексей Петров
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: