Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Да си купуваме ли жилище преди да приемем еврото, говори експертът
Автор: Екип Ruse24.bg 14:52 / 19.01.2024Коментари (0)578
© Plovdiv24.bg
Според експертите пазарът на недвижими имоти в България ще остане един от най-активните и през тази година. Основен въпрос за онези, които смятат да купят жилище през следващите няколко години, е какво точно ще се промени, когато България приеме еврото през 2025 г. и дали ще бъде по-изгодно да избързат и да предприемат действия за покупка на жилище преди това.

"Изследвал съм пазара на недвижими имоти в прибалтийските държави – Латвия, Литва и Естония. В тези от тях, в които е прието еврото, цените на имотите се коригираха и то доста нагоре, което не е много добре, но това е нещото, което се случи там“, каза пред buznesnovinite.bg Евгени Василев, изпълнителен директор на агенция за недвижими имоти.

Неговото обяснение за този ефект на пазара е – вдигането на лихвите по кредитите, които вероятно ще започнат да се изравняват с тези в еврозоната.

"Това, което предвиждам да се случи до приемането на еврото от България, е самите лихви в еврозоната да започнат да спадат и ние да догоним спада, който се случва там и да го изравним на нива 3% до 4,5%. И все пак се съмнявам, че ще са толкова високи лихвите в България през следващите няколко години“, прогнозира експертът.

В обобщение на имотния пазар след приемането на еврото можем да очакваме леко покачване на лихвите по кредитите и лихвите по депозитите.

По думи на Василев, в момента българите предпочитат да влагат парите си в имоти, но след вдигането на лихвите по депозитите ще има и интерес към тях, както и към държавните ценни книжа.

Онова, което движи пазара на имоти в момента, са ниските лихви по кредитите, а според експерта, когато има търсене е нормално цената, ако не расте, поне да се задържа.

"Издадените разрешителни за строеж спадат, но след година-две, когато има недостиг, отново цените леко ще се вдигнат“, каза Василев.

По негови думи никой няма изгода от рязкото вдигане на цените на имотите и нестабилен пазар, а прогнозите са ръстът на цените да покрие ръста на инфлацията е да не бъде повече. Това означава, че ако инфлацията се запази между 4 и 5% за годината, ръстът на цените ще бъде в същите параметри.

Още по темата: общо новини по темата: 369
13.05.2024 »
12.05.2024 »
09.05.2024 »
07.05.2024 »
03.05.2024 »
30.04.2024 »
предишна страница [ 1/62 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Енергийна криза
Тежка катастрофа с много ранени край "Маказа"
Парламентарни избори 2024
България в еврозоната
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: