Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Дамянова: Българските учители извършиха революция в образованието, а родителите станаха партньори
Автор: Екип Ruse24.bg 13:40 / 19.02.2021Коментари (3)436
© БГНЕС
Българските учители и преподаватели извършиха революция в образованието, а родители станаха партньори в образователния онлайн процес. В "Законът и Темида" Милена Дамянова, председател на комисията по наука и образование към НС, коментира темата:

"Пандемията оказа влияние върху всички сектори. Пандемията изненада всички. Факт е обаче, че през тази и миналата година ние получихме по-различен, по-истински поглед върху ролята на учителя, детската градина, училището, на университета."

По думите ѝ е факт, че през тази и миналата година българските деца и млади хора поискаха да се върнат в класните стаи и в аудиториите. "Факт е, че дистанционното обучение, което върви в момента, постави България на едно от челните места по образование, защото много европейски държави в момента си предават домашни и изобщо не могат да говорят за обучение в електронна среда. Факт е, че именно българските учители извършиха революция в българското образование, за което безкрайно им благодаря. Факт е, че родителите станаха партньори и участници в образователния процес. Нещо, за което всички ние работим от десетилетие." – заяви още Дамянова за БНР.

Предизвикателствата

"Кризата наистина ни даде друга гледна точка – за значението на образованието и науката – и ни принуди да преосмислим живота си, ценностите си и целите си. Това ни дава увереност, че ще се справим и през 2021 г. Образователната система се справя доста добре, за което благодаря на всички учители."

Дебатът за дистанционното обучение

"Дебатът за дистанционното обучение тепърва ще продължава. Факт е, че имаме своите успехи. Българската образователна система показа, че не е толкова консервативна. Открай време се говори за това как образователната система не търпи резки реформи. Е, учителите ни показаха точно обратното. Те са готови да посрещнат всякакви предизвикателства, справиха се чудесно." 

Работата на парламентарната комисия по образование 

"През тази година за пръв път средната брутна учителска заплата изпреварва средната за страната, като има региони, в които достига 1500 лева, а през 2021 година се очаква тя да бъде близо 1750 лева. Подобен ръст е безпрецедентен за държавния бюджет. Възнаграждението обаче е само една от мерките, които предприемаме за подкрепа на учителите в България. От 2019-а година стартира нова Национална програма "Мотивирани учители“ с общ бюджет 1 милион и 700 хиляди лева. От 2009-а година инвестираме над 65 милиона лева за квалификация.

"Най-важното през този мандат е увеличаването на заплатите на учителите. Само за този мандат на управление на ГЕРБ/"Обединени патриоти" средствата, вложени в образование за инфраструктура, надвишават 1 млрд. Средствата за заплати на учителите през 2021 г. – 360 млн. допълнително. 450 лв. е заплатата на учителите в началото на управлението на ГЕРБ 2009 г., минималната. Днес вече тази минимална заплата е 1260 лв. Приключваме мандата с бюджет за образование 4,5% от БВП."

Важни промени в Закона за висшето образование

"Въведохме Национална карта, чиято цел да представи ясно какви са приоритетите във висшето образование и те съответно да бъдат съобразени с икономическото и научното развитие. Гарантирахме държавния интерес с още един механизъм – министърът на образованието и науката вече сключва договор за управление с ректора на съответното висше училище, както и утвърждава политиката на това висше училище. Още една важна промяна – преподавателите вече участват в акредитацията само на един университет. Това също е поправка, която се дискутира от доста години. В комисията имахме консенсус по по-голямата част от тези промени, което гарантира и техния успех. Надявам се всички промени освен да гарантират едно по-добро качество на висшето образование, да гарантират и по-добър избор на младите хора сред висшите училища в България. Това са стъпки в посока едно по-добро висше образование и осъвременяване."

Инвестирани средства за образование

"Общите средства са над 16 млрд. лв. Само за този мандат имаме 1 млрд. лв. средства, инвестирани в образователна инфраструктура. 1,4 млрд. лв. – инвестирани в учителските заплати. Това са два от най-важните фактори за качествено образование. Разбира се, другият фактор са учебните програми. Там дискусиите продължават. Имаме вече нови програми, които гарантират усвояването на нови умения за реализация в новото време, в което живеем."

Поколението Z

"Всички изследвания, с които съм запозната, и дискусиите с родители, учители и експерти показват едно. Поколението X трудно си говори с поколението Z. Поколението Z знае, че ще учи цял живот и приема света чрез правене. Учениците от поколението Z смятат, че тяхното поколение е далеч по-креативно от предишните и винаги търсят по-добър начин да направят нещо, но според учителите на тези ученици това не е напълно вярно. Технологиите са основна характеристика на поколението Z, учениците от поколението Z учат най-добре чрез правене. То иска да бъде информирано, да избере своето знание. Това поколение не чете книги... имаме съвсем различно възприемане на света.

Но е време да променим училището, а не да се опитваме да променяме децата" – категорична е Милена Дамянова.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Поредната откачалка,която живее в паралелен свят!
Aнонимен
на 19.02.2021 г.
0
 
 
Таз пепелянка да се скрие дълбоко,дълбоко..По възможност-завинаги!Няма деца,а хукнала другите да оправя..Тя като не е будувала заради дете,като не е хранила дете,като не е жертвала нещо от себе си заради дете,не е компетентна да взима решения за други деца!
0
 
 
Революция ли?А това какво е дето не искат да пишат на български?
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Актуални теми
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: