Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Даниел Лорер: И коалиция, и опозицията трябва хубаво да си седнем на столчетата и да работим
Автор: Екип Ruse24.bg 10:28 / 04.06.2022Коментари (2)663
© бТВ
Очакваме, че влошаващата се икономическа ситуация в Русия ще предизвика наплив от икономически емигранти. Ние проведохме широк семинар с компании, които имат работна ръка в Русия, за да говорим как можем да ги привлечем тук. И очакванията са ни, че ако България си свърши работата, ако създаде механизъм за приемане на работници от Русия и Беларус, които са квалифицирани, ние ще можем да имаме също няколко хиляди квалифицирани руснаци у нас близките месеци. Това коментира министърът на иновациите Даниел Лорер пред бТВ.

Той повтори тезата на правителството, че България единствена от целия Европейски съюз е настанила бежанците от Украйна в хотели. “Никой друг не го направи, в повечето други държави те бяха настанени по палатки, по бунгала и по квартири по градовете.

България подходи изключително хуманно и сега към украинските бежанци у нас започват да се възприемат същите мерки, каквито има в цяла Европа", заяви той.

Министърът коментира и възникналото напрежение в парламента през седмицата, когато депутати почти се сбиха в пленарната зала.

"Не може да има призиви за насилие в българския парламент, надявам се да не сме свидетели повече на такива случки, защото те показват изключително проблемна политическа култура, която започва да се развива", посочи Лорер. 

"Коалицията е съставена от четирима партньора и всеки един от тях се бори за представителство в бюджета, който трябва да се гласува. Винаги, когато има важен и преломен момент, всяка една от страните в коалицията се опитва да бъде максимално силна, за да се пребори за своите избиратели. В случая с бюджета това се случи още зимата, а сега се случва преди актуализацията на бюджета, така че известно повишаване на политическия тон е нормално", коментира той.

Според него правителството като изпълнителна власт успява да намери консенсус и да се движи напред. Българският парламент обаче трябва да намери своя ритъм, за да започне да работи за България, смята той.

Той даде конкретен пример с Плана за възстановяване и устойчивост, в който са заложени инвестиции в България за 13 милиарда европейски средства, за да се възстановим от Covid и да имаме по добра икономика, но това ще се случи само и единствено, ако българският парламент приеме 22 законодателни реформи.

"И коалиция, и опозицията трябва хубаво да си седнем на столчетата и вместо да се надвикваме в парламента, да заработи много здраво, за да се случат тези реформи навреме", призова Даниел Лорер.

"Дневният ред, с който започнахме работата си продължава, но заедно с това имаме и три кризи, които се налагаше да управляваме – Covid, инфлация и война. Заедно с тези кризи ние движим и реформаторски дневен ред", заяви министърът на иновациите.

През зимата успяхме да приемем бюджет, който се грижи за част от най-слабите, каза Лорер и припомни, че пенсии и минималната работна заплата се актуализират. "С новия здравен договор актуализирахме и заплатите на лекари и сестри, актуализирахме заплати на учители, така че част от реформата, която може да се движи през бюджет, се случва", посочи министърът.

По отношение на мерките той отбеляза, че цените на енергията са тези, които са основният заложник на политическия дебат.

"През зимата България инвестират 4 милиарда за подкрепа и на хората, и на бизнеса, за да преодолеем цените, а сега новият антикризисен пакет от своя страна е 2 милиарда плюс допълнителните мерки", допълни Лорер.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
И да не работите на столчетата си сидите добре. Това много добре го можите, но само това.Другото е много сложно за вас и ви идва в повече.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: