Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Даниела Везиева за новия регистър на провалили се мениджъри: Защо не е публичен този регистър
Автор: Екип Ruse24.bg 16:24 / 20.11.2023Коментари (0)481
©
Всеки, който се вписва в борд, или в качеството му на управител, на мениджмънт, какъвто и да е, в надзорен съвет, или в управителен съвет, попълва съответния вид документи и декларации, които са по смисъл на Търговския закон. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" бившият министър на икономиката, сега член на Стратегическия институт за национални политики и идеи (СИНПИ) Даниела Везиева по повод идеята на Държавата да прави специален електронен регистър, в който ще се вписват управители, директори, членове на бордове и надзорни съвети на фалирали фирми, ако са временно лишени от мениджърски права. "Единият от мотивите за това е по-качествен контрол, но въпросът тук е какъв контрол в момента извършваме? Защото ние и в момента имаме достъп до тази информация", каза Везиева.

Според нея, едното от нещата, които са притеснителни, е вариантите, по които тези данни ще се съхраняват – дали това ще става в машинен формат, в който да може да се съхранява и да ви се издава удостоверение веднага, или ще се съхранява в някакъв структурен вариант.

"Рисковете са, че усложняваме административната тежест. Защото както са изписани текстовете в закона, той няма да е публичен регистър, т.е. ако на вас се налага, или на мен, да кандидатстваме за някаква длъжност за управител, вие ще трябва да си платите съответните такси, за да получите удостоверение. Въпросът е защо не е публичен регистърът, след като това ще служи като един общ масив между европейските държави, а трябва да го правим по този усложнен начин", добави Везиева. 

По думите и, законът определя министъра на правосъдието да изготви наредба за реда и начина на вписванията, за реда и начина, по който следва да бъде отписано едно лице, ако му изтекъл срока, и така ни връщат към съдебна процедура. Т.е. създаваме един доста усложнен процес, в който може би ще е по-засилен контролът. Има доста неясноти по отношение на това как ще сработи въпросният регистър, още повече той ще е достъпен само до регулаторните органи.

"Всъщност регулаторните органи и сега издават постановление, и сега налагат такива санкции, и те са публични, качени са на съответните регулатори. Тука е добавен и текста по Закона за петрол и за резервите, където "Митници“ и Държавният резерв също ще издават такива постановления, ще наказват лошия мениджмънт, което не е разписано достатъчно ясно как ще се случи. Най-вероятно ще има изменения и в този закон. Така че препратките са много и всъщност всичко ще се уреди с подзаконова нормативна система и актове", добави Даниела Везиева.

Според нея се създава един нов регистър, който съдържа информацията на вече съществуващ такъв, защото в Търговския регистър и към момента тези декларации имат същите функции. Предстои да видим как ще изглежда цялата система. Засега виждаме едни текстове, които ни препращат към транспониране на директивата от 2019 година, смята Везиева.

Цоня СЪБЧЕВА






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: