Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Децата гласуват за любими книги
Автор: Пламена Николова 10:16 / 05.02.2020Коментари (0)772
©
На 5 февруари ще бъде даден старт на детския вот за любими новоиздадени книги в Наградата "Бисерче вълшебно“, чието жури са самите деца. Кампанията за насърчаване на грамотността чрез четене е първата в България, която приканва децата от 5 до 16 години да изразят мнението си за новопубликувани художествени и нехудожествени заглавия.

Организатор на наградата е фондация "Детски книги“, а осмото издание се провежда под патронажа на Красимир Вълчев – министър на образованието.

Гласуването за любими книги ще продължи до 4 април 2020 г. в уебсайта на наградата – www.biserche.com. Децата от 5 до 16 г. могат да избират между 134 заглавия, издадени през 2019 г. Книгите от български писатели са 45, а издателствата и самопубликуващите се автори са точно 50.

Награда "Бисерче вълшебно“ 2020 ще отбележи няколко знакови дати. Началото на гласуването, 5 февруари, съвпада със 100-годишнината от рождението на Леда Милева. Церемонията по награждаване на книгите, спечелили най-много детски гласове в петте категории, ще се състои на 22 април 2020 г., навръх 100-годишнината от рождението на Валери Петров. 

 

"Предстои ни още едно вълнуващо издание на Награда "Бисерче вълшебно". За екипа ни то е специално, защото се провежда в годината, в която нашият кръстник Валери Петров щеше да навърши 100 години. Нямаме търпение да видим кои ще са книгите, които ще получат своите статуетки на 22 април 2020 г." - каза Валентина Стоева, основател на фондация "Детски книги".

 

През 2020 г. продължава изграждането на мрежата от читателски клубове "Бисерче вълшебно“, чието начало бе поставено в края на 2018 г. В предходното издание бяха учредени 79 клуба в различни населени места, с близо 4600 участници на възраст между 7 и 16 години. Акцент в работата на клубовете е провокирането на интерес към науката, технологиите и изкуствата.

 

Нова съпътстваща инициатива за 2020 г. е и "Книгоходец“ – възможност активните участници в наградата да броят прочетените страници, наречени книгометри, и с помощта на учител/библиотекар да се включат в общото предизвикателство да обиколят земното кълбо.

 

Награда "Бисерче вълшебно“ 2020 се организира от фондация "Детски книги“ с подкрепата на Министерство на образованието и науката и под патронажа на министър Красимир Вълчев. Кампанията е частично финансирана от Програма "Култура“ на Столична община за 2020 г.

 

Партньори на инициативата са Фондация "Глобални библиотеки – България“, Българска библиотечно-информационна асоциация (ББИА), Асоциация "Българска книга“, Заедно в час и др.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: