Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Делян Добрев: В 12 държави от ЕС бензинът и дизелът са по-евтини, от дерогацията печели само Кремъл
Автор: Самуил Иванов 14:42 / 09.11.2023Коментари (0)540
©
В 12 държави от ЕС бензинът и дизелът са по-евтини, от дерогацията печели само Кремъл. Това заяви председателят на Енергийната комисия Делян Добрев в декларация от парламентарната трибуна по повод публикуваната статия в европейското издание на Politico, в което се твърди, че "Русия печели по 1 милиард евро чрез вратичка в санкциите на ЕС – и с помощта на България", предаде репортер на "Фокус"

"От година и половина ви обяснявам, че от дерогация печели единствено и само режимът в Кремъл, никой друг, а сметката я плаща българинът. Днес това ви го казаха от Politico на базата на редица международни изследвания, а това изведнъж стана новина.

Уважаеми колеги, това не е новина. Това ви го повтаряме от тази трибуна десетки пъти, особено на колегите от ДБ, които се разсейват, усмихват се учтиво и се правят, че не чуват какъв е въпросът", заяви той.

"Днес от Politico ви каза, че средствата само за последните 6 месеца, които са изтекли от джоба на българския потребител към режима в Путин, са достатъчни да финансират групировката Wagner в продължение на една година. Само за 6 месеца "Лукойл“ и приходите, които събира от джоба на българския потребител, финансират групировката Wagner за една година'", каза още той.

По думите му българските потребители плащат по-скъп бензин и дизел от 12 други държави от Европейския съюз, включително Германия. 

"Защо се получава така, колеги? Защото, пак ви казвам, от дерогацията печелят единствено и само режима в Кремъл и никой друг. Българският потребител плаща бензина и дизела толкова, колкото струва във всички останали държави. Нещо повече, колеги – ако извадите от цената на бензина и дизела акциза и ДДС, защото акциза и ДДС-то са различни в други държави, в България са най-ниски, особено акциза. Та, ако ги извадите данъците от крайната цена на горивата, от тези 3 лева, които в момента струва дизелът, и ги сравните с останалите държави в Европейския съюз, ще видите, че има 12 други държави в ЕС, където бензинът е по-евтин, отколкото в България, включително в Германия, въпреки че не купува евтин руски петрол", заяви Добрев.

"Това е доказателство, че цялата полза от тази дерогация, отива в полза на Русия и режима там, вероятно финансират Wagner, както твърди и Politico", допълни той.

"Ще се опитате да твърдите, че така е било и 20-та и 21-ва година и че по времето на ГЕРБ се е купувало руски петрол, обаче аз направих една елементарна справка с Агенция "Митници“, но се оказва, че в последните две години на кабинета "Борисов“, делът на руския петрол в рафинерията "Лукойл“ е бил между 48 и 52% преди войната. От началото на войната този дял става 94% След началото на войната и благодарение на вашата дерогация и вашите правителства, две вече подред, 94% от петрола, който купува рафинерията, е руски", посочи председателят на Енергийната комисия.

Добрев посочи, че българската държава купува торйно повече барели с руски петрол спрямо периода преди началото на войната. По думите му това се прави с цел препродаване, като посочи конкретни дестинации, към които отиват суровината. 

"Нещо повече, преди началото на войната, руския петрол, който нашата рафинерия купува е 15 млн. барела, знаете ли колко купува сега – 45 млн. барела. Не двойно, а тройно.

Преди началото на войната не работи на 100% от своя капацитет, а след началото на войната работи на 100%, изцяло с руски петрол. Още по-интересен е въпросът къде отива този петрол. До края на миналата година отиваше наистина в Украйна, от началото на тази година Украйна не купува от България, защото България произвежда горива с руски петрол. Къде отива в такъв случай всичкото това гориво? 45 млн. барела руско гориво, нашата консумация е по-малко от половината на това количество. Отива къде ли не, из целия свят, и има доказателства за кораби, които отиват в Ротердам, които крайната дестинация им е САЩ", твърди той.

Според Делян Добрев премиерът днес е посочил в изявлението си пред Кьовеши, че е наясно за "схема" за заобикаляне на европейските санкции за внос на руски суровини, а до преди седмици бил отричал това. 

"Днес премиерът Денков е казал нещо интересно. Записал съм си го, за да го цитирам съвсем точно. В присъствието на Кьовеши премиерът Денков е казал следното "Няма особена изненада освен скалата, в която се развива цялата тази схема за заобикаляне на санкциите“.

Миналата седмица Денков щеше да ме съди, а тази седмица, вече пред Кьовеши, казва "Има схема“. Ама, чакайте малко сега, господин Денков, ако има схема за заобикаляне на санкциите – кой я създаде? Кой я допуска тази схема, кой си къса ризата всеки път, когато ние внесем отмяната на дерогацията? Кой тича с оставката във вътрешния джоб да казва "Пипнете ли ни схемата за заобикаляне на санкциите, аз си подавам оставката“?" , попита Добрев. 

Той разказа и за това как са се договорили първоначално за едномесечния срок отпадане на дерогацията за руски петрол: "Били скъсали срокът на дерогацията, ми не сте го скъсили. Ние тук всички, господин Петков, заедно с вас се подписахме за едномесечен срок, в който ще се отнеме дерогацията. Събрахме се управляващите партии, сглобката, и решихме, че внасяме предложение в едномесечен срок да се отнеме дерогацията – това беше в началото на септември, сега сме края на октомври. Подписахме се всички, аз лично занесох на господин Петков предложението. Огледахме текстовете, Лена Бориславова беше, нанесохме корекциите, които трябваше и които вашите юристи, включително Лена Бориславова ни посочиха, съгласихме се върху текстовете и всички се подписахме за едномесечен срок".

Още по темата: общо новини по темата: 202
15.04.2024 »
04.04.2024 »
14.03.2024 »
10.03.2024 »
07.03.2024 »
05.03.2024 »
предишна страница [ 1/34 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: