Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
“Демократична България" подаде сигнали за невъзможния достъп до плажове на “Евксиноград"
Автор: Пламена Николова 09:38 / 06.10.2020Коментари (0)625
©
Представители на варненската организация на “Демократична България" подадоха сигнали до прокуратурата, Министерството на туризма и Министерството на регионалното развитие и благоустройството заради ограничаването на свободния достъп на граждани до плажовете край резиденция “Евксиноград".

Ето какво съобщават в информация до Varna24.bg от организацията:

"Става дума за плажовете “Евксиноград -1", “Евксиноград -2" и “Евксиноград -3", които са достъпни единствено през територията на правителствената и държавна резиденция. Достъпът до резиденцията е ограничен и това прави невъзможно и използването на плажовете от всеки гражданин.

Според Закона за устройството на черноморското крайбрежие (чл. 4, ал. 1) гражданите имат право на свободен и безплатен достъп до морските плажове. Посочените три плажа в района на “Евксиноград" не са отдадени на концесия, показва справка в националния концесионен регистър, и затова се управляват от министъра на туризма. Миналата неделя представители на варненската организация на “Да, България!" опитаха да стъпят на плажовете, но без успех.

Следващата логична стъпка бе подаване на сигнали към институциите. 

Сигналът в прокуратурата е срещу ограничаването на свободния достъп до плажа. В него се иска държавното обвинение да направи проверка и да преустанови практиката за ограничаване на достъпа на гражданите, както и да потърси отговорност от виновните. 

В сигналите до Министерството на туризма и МРРБ се иска ведомствата да установят, дали трите плажа са посочени в специализираната карта, регистър и информационна система по реда на Закона за кадастъра и имотния регистър, както и дали е осигурен свободен и безплатен достъп на гражданите до пясъчните ивици. 

Активисти на обединението се обърнаха и към администрацията на Министерския съвет с питане по Закона за достъп до обществената информация за начина, по който гражданите могат да нощуват в представителните правителствени резиденции в Бояна, Евксиноград и Шабла, както и в почивните в Слънчев бряг и Пампорово. Въпросите са затова има ли определена група хора, която има право да ползва тези обекти при условия, различни от обявените на сайта на Министерския съвет, и с какъв акт е определен кръгът на тези хора. В случай на положителен отговор “Демократична България" настоява за  копие от нормативния акт, както и за информация от кого и на какви цени се заплащат нощувките на "правоимащите".

Повече вижте във видеото ТУК и ТУК!






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Реформи в БДЖ
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Специализирани полицейски операции в страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: