Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Деница Сачева: За 20 години неравенствата не се преодоляха, а неграмотността се засили
Автор: Алена Соколчева 12:30 / 08.04.2024Коментари (0)1253
©
За 20 години неравенствата не се преодоляха, а спиралата на неграмотност се засили. Това написа депутатът от ГЕРБ-СДС и бивш социален министър Деница Сачева в профила и във Facebook относно проблемите, свързани с ромската общност по повод Международния ден на ромите, който традиционно се отбелязва на 8 април.

Сачева смята, че въпреки многото програми за интеграция, общността няма особен напредък в развитието си и това не е по тяхна вина, а заради невежеството на политиците.

Ето какво пише бившият министър на труда и социалната политика:



"20 г. след старта на т.нар. "ромска декада“ думата "интеграция“ изглежда пълна с повече намерения и общи лозунги отколкото с реални действия. За тези две десетилетия прилаганите решения се въртяха в кръг без реално да преодолеят неравенствата и продължиха да възпроизвеждат спиралата на неграмотност в ромския етнос. Действително, за да сработят, някои мерки се нуждаят от повече кредит на време. Но се изисква управленска решителност да бъдат променени спрямо бързо променящата се действителност и нуждите на хората и пазара на труда. Винаги съм смятала, че най-устойчивият път за приобщаване на ромите към нормалния обществен живот е през системата на образованието. Именно там съм виждала най-добрите практики на местно ниво, които обаче сякаш отказваме да припознаем, да мащабираме и да направим работещи за по-големи групи. Механизмът за обхват, който стартирахме през 2018 г., е добра стъпка в посока всички деца да бъдат обхванати в детските градини и училищата. В същото време са необходими поне три политики, в които да инвестираме време, средства и усилия. Първо – гражданското образование трябва да формира в тях чувство за принадлежност към обществото и държавата ни. Едновременно с това трябва да привлечем децата към обучението чрез нови технологии. Дори в най-бедните къщи в ромските махали, които съм посещавала, има сателитни чинии и мобилни телефони. Все повече децата ще учат чрез преживяване и в онлайн пространството, така че придобиването на дигитални умения може да се окаже съществено за тяхното развитие и за намаляване на неравенствата в обществото. Отделно, трябва да се засили фокусът на обучение върху предприемачеството, включително чрез модела на учебно-тренировъчните фирми. Ромите са свободолюбив етнос и са доказали склонността си да поемат повече рискове. Това ги прави добри предприемачи и уменията им трябва да бъдат развивани чрез образованието. И накрая – задължително е да излезем от мантрата, че системата трябва да работи единствено с децата и не трябва да стои близо до семействата. Много от ромските родители днес имат същите образователни потребности. Ако с тях не се работи, резултатът след години ще бъде същият. Образованието и семейството са от една и съща страна на монетата. И пет декади да минат, ако непрекъснато чакаме някое от двете да се нагоди към сегашния модел и се спираме да прилагаме работещи решения, "интеграция“ ще продължи да бъде само намерения и лозунги. Днес – в Международния ден на ромите, трябва да си дадем ясна сметка, че повече никой няма полза от това. И днешният ден не е празник. Той е ден, в който се почита паметта на жертвите – роми, от Втората световна война. Ден, в който още веднъж си струва да припомним, че омразата не е решила нито един проблем – точно обратното. И за съжаление, също както и любовта, може да е вечна. Дотогава докато ние самите не победим себе си и не я спрем", завършва публикацията на Сачева.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: