Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Денков и Габриел: България влиза по въздух и море в Шенген
Автор: Неда Узунколева 14:47 / 28.12.2023Коментари (0)786
©
“Принцип на нашия кабинет е да не изнасяме информация преди да са приключили преговори по различни теми, които са сложни и важни, но, тъй като румънското правителството предостави пред техните медии част от информацията по все още продължаващите преговори, решихме, че трябва да разкажем това, което се случва през последните дни и седмици. Госпожа Габриел играе ключова роля като министър на външните работи и вицепремиер в преговорите, но искам да отбележа, че в преговорите много активно, освен нейния екип, освен съветника при мен ключова роля изиграха и колегите от Министерство на вътрешните работи. Искам да подчертая, че за да имаме положителен резултат, роля играят много институции. Специално искам да подчертая ролята на Народното събрание, което през последните месеци прие редица закони, които бяха чакани от години и които бяха свързани с очакванията на Нидерландия и на Европейската комисия, за установяване на върховенство на правото в България. Те бяха изключително важни. Затова подчертавам отново ролята на Народното събрание и на партиите, които подкрепиха тези закони, тъй като без тях нямаше да бъде вдигнато ветото на Нидерландия. Това каза премиерът Николай Денков на брифинг в МС, предаде репортер на "Фокус".

Денков потвърди за принципно съгласие с Австрия за приемането на България и Румъния в Шенген по въздух и вода в края на март 2024 г.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел заяви, че към България няма допълнителни условия, а само за изпълнение на Дъблинските регламенти в страната ни да се върнат регистрираните у нас бежанци, които по-късно се появяват в Австрия:

"Последните дни посвоему бяха кулминационни. Не само заради всички години на усилен труд, месеци на упоритост и резултати, но и заради многобройните интензивни часове преговори на детайлите - вече в дните на 22 и 23 декември, както и отново подновени преговори от 26 декември насам. Продължаваме да работим много активно с партньорите ни в Австрия, Румъния, ЕК, Испанското председателство, както и с генералния секретариат и правната служба на Съвета по решение за пълноправно членство на България и Румъния в Шенген. При постигане на съгласие, двете  държави ще могат да приложат шенгенското законодателство. В края на март ще отпадне контролът по въздушните и морските граници, а на следващ етап ще отпадне контролът и на сухоземните граници. Искам ясно да кажа, че приемането на България в шенгенското пространство е национален приоритет за стра
ната ни от години, по който са работили редица правителства и политици. Бих искала специално да благодаря и на Бойко Борисов, защото в последните дни изключително следи, помага и съпреживява трудните преговори. Същевременно искам да подчертая, че говорим за деликатен преговорен процес, който все още не е завършил. Надяваме се това да стане в оставащите дни до края на годината. Бих искала да отбележа, че с министъра на вътрешните работи и с министър председателя сме се водили от убеждението, че България е заслужила мястото си в Шенген и искаме да продължим да работим за това, защото Шенген е едно от основните постижения на Европейския проект и мястото на България в него, защото то ни прави част от общност от 420 милиона граждани на ЕС - 23 държави-членки и тези от Европейската асоциация за свободна търговия и защото нашето разбиране за сигурност на гражданите е сигурност чрез сътрудничество", завърши Мария Габриел.

"Изключително доволен съм от постигнатото до момента. МВР получи отлична оценка и подкрепа дори и от тези, които в момента ни възпрепятстват по пътя към пълноправното членство в Шенген. Ще продължим да правим това, което е необходимо до вземането на крайното политическо решение", каза вътрешният министър Калин Стоянов.

Още по темата: общо новини по темата: 474
09.05.2024 »
08.05.2024 »
19.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
предишна страница [ 1/79 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Парламентарни избори 2024
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: