Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Депутат: Тази среща не е, за да търсим виновни, а за да може пациентите да имат правата, които заслужават
Автор: Екип Ruse24.bg 10:36 / 21.09.2023Коментари (1)306
©
Ще предложа да бъде създадена временна парламентарна комисия, която да се запознае с качеството на психиатричната грижа и правата на хората с психични проблеми в България и да формулира стъпки за подобряване на състоянието на държавните психиатрични болници.

Това заяви народният представител от "Продължаваме промяната – Демократична България“ Стела Николова, която инициира кръгла маса в Народното събрание на тема "Качеството на психиатричната грижа и правата на хората с психично-здравни проблеми в България: предизвикателства и решения“, съобщиха от пресцентъра на "Демократична България".

Състоянието на психиатричната грижа, достъпът до социална подкрепа на хора с психично-здравни проблеми и ефективната защита на техните права бяха основни теми на дискусията. В нея участваха министърът на правосъдието Атанас Славов, министърът на здравеопазването Христо Хинков, и омбудсманът Диана Ковачева, представители на изпълнителната и съдебната власти и специалисти.

“Тази среща не е, за да търсим виновни, а за да може пациентите да имат правата, които заслужават. След запознаването ми с доклада на Европейския комитет против изтезанията реших, че е време най-безправните български граждани да получат адекватна грижа, както и медицинските заведения и работещите в тях нужните условия и уважение", каза още Стела Николова, като допълни, че в изготвената стратегия и в политическата воля се вижда, че има желание за промени, но във фокуса на тези промени трябва да бъдат правата на пациента.

Министърът на правосъдието Атанас Славов се ангажира до края на тази година или началото на следващата да бъде внесен в Народното събрание законопроект за отмяна на запрещението. Има готов текст на законопроект, той е преминал през различни етапи на обсъждане, от Министерството на правосъдието ще го поставим отново на дневен ред, уточни той.

“Изключително важно е хората с психично-здравни проблеми да бъдат обслужвани в извънболнична среда", подчерта по време на дискусията министърът на здравеопазването Христо Хинков. Той посочи, че реформата се стреми към това по-малко хора да живеят в психиатричните болници, а повече в общността. За изминалите години се случиха и много положителни неща в тази сфера, но те не са в резултат на усилията на държавата, коментира Христо Хинков.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 22.09.2023 г.
0
 
 
докато не се накажат виновните, правилни решения не могат да се вземат. купувайте ОРЪЖИЕ от световните терористи САЩ за да си оправите страха .
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Конфликт Израел-Газа
Парламентарни избори 2023 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофа с президента на Иран
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: