Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Депутати предлагат да има тест за наркотици към профилактичните прегледи за ученици
Автор: Екип Ruse24.bg 15:51 / 30.06.2016Коментари (1)687
© Ruse24.bg
Към профилактичните прегледи на учениците да има и тест за наркотици са обсъждали председателите на вътрешната и на здравната комисии в парламента Цветан Цветанов и Даниела Дариткова. Това съобщи Цветанов на Дискусионен форум в парламента по повод 26 юни - Mеждународният ден за борба с наркоманиите и нелегалния трафик на наркотици, на който присъстваха представители на министерства и на всички 27 общински съвети по наркотични вещества в страната.

Сега ще започнем да обсъждаме предложението за включването на теста за наркотици със съответните институции, които трябва да го приложат, уточни Цветанов за БТА.

Колкото по-навреме хванем наркотична зависимост при децата, толкова по-лесно е за родителите да ги извадят от тази среда, и неправителствените организации и местните власти да предприемат действия, добави той.

По време на дискусията председателят на вътрешната комисия и на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов посочи, че решаването на проблема с наркотиците и зависимостта не може да бъде ангажимент само на една институция и трябва да се създаде необходимата информираност, най-вече на родителите. Според него поради липса на информираност родителите разбират за истинските проблеми на децата си в много по-късен етап.

Цветанов смята, че е важно да съществува връзката родител - дете, родител - училище, местна власт - съответни центрове.

Най-големият проблем за българските деца не е перспективата какво ще правят след като завършат училище, а дали ще можем да ги запазим чисти и да не допуснем да бъдат зависими от наркотици, каза той, като се противопостави на всякакви опити да се легализира марихуаната.

Председателят на Комисията по здравеопазване Даниела Дариткова /ГЕРБ/ посочи, че са съпричастни и готови да търсят решения не са само в сферата на здравеопазването, но и в тези на местната власт, на образователната система и в системата на вътрешния ред и сигурност. Според нея най-важното е как да се организира превенцията.

Дариткова изрази готовността за съдействие, ако са необходими законови промени.

Председателят на Комисията по образование и наука Милена Дамянова от ГЕРБ посочи, че в приетия преди почти година Закон за предучилищното и училищното образование има заложени стъпки, които се отнасят именно до превенцията на наркозависимости.

МОН трябва да подготви стандарт за интеркултурно и здравно образование, където темата трябва да бъде разработена детайлно, с конкретните стъпки и мерки, които трябва да се предприемат, за да имаме ефективно решение на проблема и съответно ефективна превенция, добави тя. Според Дамянова е крайно необходимо психолози и педагогически съветници да бъдат част от училищните екипи и част от детските градини.

Дискусията в парламента беше организирана от Общинските съвети по наркотични вещества в страната. Формални домакини на срещата бяха Валери Симеонов и Борис Ячев от Патриотичния фронт.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
А за политици, полицаи и всякаква друга паплач кога ще се въведе?
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Специализирани полицейски операции в страната
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: