Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Депутати се скараха за държавния дълг
Автор: Екип Ruse24.bg 15:20 / 30.11.2022Коментари (0)628
©
Депутати от "Продължаваме Промяната", ГЕРБ-СДС и ДПС влязоха в спор в пленарната зала за размера на държавния дълг по време на дебата по проекта на декларация, с която се предлага парламентът да призове служебния кабинет да внесе бюджет за 2023 година и която в последствие на беше приета, информира репортер на Агенция "Фокус".

Внесения от ПП проект, бе подкрепен от "БСП за България". Двете политически сили защитиха позицията, че без бюджет се замразяват доходи и социални плащания, а държавата остава на автопилот.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ защити  позицията, че трябва да се води и дебат още колко дългове можем да си позволим като държава, кой и как ще ги плаща и  дали ще се вдигат данъците и осигурителните вноски.

"В момента това са дългове на цената на изборния популизъм, а не е грижа за българските граждани", каза Карадайъ и добави, че в удължителния закон могат да се правят размествания на разходите за сметка на други пера, но само в рамките на тези приходи. 

Той припомни, че за осем години участие на ДПС във властта (от 2001 г. до 2009 г.) са се върнали 16 млрд. лева дълг, средно по 2 млрд. дълг на година, като междувременно подчерта, че са критикували ГЕРБ за тяхното управление, тъй като защото от 2009 г. до 2020 г. те са натрупали 20 млрд.

"Сега в момента обаче вие за седем месеца успяхте да счупите всички рекорди за последните 32 години - 15 млрд. дълг на година, не за десет години", обърна се той към ПП.



На позицията на ДПС възразиха от "Продължаваме Промяната", като Васил Пандов (ПП) каза, че не е съгласен, че с този закон за удължаване могат да се правят преразпределение на разходи или на приходи.

"Практиката на Конституционния съд е ясна, аз съм убеден, че не можем между първо и второ четене да превърнем закона за удължаване в закон за изменение и допълнение на държавния бюджет", заяви той. 

Асен Василев,  бивш вицепремиер и министър на финансите коментира, че тези 15 млрд. са фикция и лъжа, тъй като целият дълг, който е бил изтеглен, стои по сметка в БНБ.

"Тази лъжа е казана единствено, за да може средствата вместо да стигат до българските граждани, да стигат до обръчите от фирми", подчерта  Василев



От своя страна Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) попита Асен Василев защо предишното правителство не е изтеглило по-евтино кредит - на 2%, още през март, а е оставило служебният кабинет да изтегли на 5% .

"Вие сте лично отговорен за тези 3% и за този милиард на година и точно Вие да излезете от тази трибуна и да говорите за морал, ми идва малко в повече", каза Добрев, като напомни и казуса с посредниците пи покупката на газ.

"Г-н Василев, вие пак от "Газпром" купувахте, само че заделяхте едни 30 процента върху цената, която всички български граждани плащаха, за вашите посредници", каза Добрев.

На репликите на му Асен Василев отговори: "Г-н Тошко Йорданов вече си плати за лъжите от тази трибуна, г-н Добрев ще си плати също".

"Усещам в тази зала да броди един призрак с допускането, че пътят за икономически прогрес е непрекъснатото генериране на нови дългове, което е притеснително", включи се в спора Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС, като добави: "Не бива да допускаме в парламента да се появи мнозинство тип "икономическа шарлатания".


Още по темата: общо новини по темата: 742
10.04.2024 »
09.04.2024 »
25.03.2024 »
22.03.2024 »
22.02.2024 »
01.02.2024 »
предишна страница [ 1/124 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Закупуване на самолети F-16
Бюджет 2024
План за възстановяване и устойчивост на България
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: