Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Депутатите намериха как да угодят и на ПФ, и на българите зад граница
Автор: Екип Ruse24.bg 12:26 / 27.05.2016Коментари (0)609
©
Депутатите на ГЕРБ, Патриотичния фронт, Реформаторския блок и БДЦ намериха компромисен вариант, който да удовлетвори желанието на ПФ да се ограничи влиянието на гласовете от Турция и да не възпрепятства сънародниците ни зад граница да участват в избори. Това става с нови поправки в Изборния кодекс, внесени от 47 народни представители от четирите формации малко след като скандалните изменения от април бяха обнародвани в "Държавен вестник". 

С новите промени се прави разлика за образуването на секции в страните от ЕС и тези извън Евросъюза. На територията на съюза места за гласуване ще се разкриват освен в дипломатическите ни представителства и другаде, където има подадени поне 60 заявления за гласуване. Априлските поправки в кодекса изискваха най-малко 100 заявки.

По-съществена е промяната, засягаща страните извън Европейския съюз. Предишните изменения допускаха само една секция в населено място без посолство или консулство, при това с поне 1 млн. души население и при най-малко 100 подадени заявки. Сега секции ще се образуват по преценка на шефовете на дипломатическите мисии в съответните държави и след решение на ЦИК въз основа на разпределението на местната българска общност. Условието е да има поне 60 заявления. Но лимитът е не повече от 35 секции в една държава. Този таван важи за всички държави. 

"Смятаме, че максимум 35 секции удовлетворяват активността и инициативите за гласуване дори за най-големите български общества, където и да се намират те", коментира шефът на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов. Премиерът Бойко Борисов пък предложи да има "по няколко кутии" във всяка секция, за да се облекчи работата на СИК.

Организациите на сънародниците ни зад граница си връщат отнетото им в края на април право да отправят предложения за местоположението на избирателните секции до шефовете на посолствата и консулствата ни. А на дипломатите се връща правомощието да определят къде да има секции според териториалното разпределение на общността на съответното място.

Ограничаването на изборните права на сънародниците ни зад граница стана причина президентът Росен Плевнелиев да обяви, че ще се обърне към Конституционния съд. Вчера от администрацията му коментираха пред "Сега", че Плевнелиев ще изчака да види какви текстове ще гласува мнозинството в пленарната зала и чак след това правният му екип ще го посъветва какво да предприеме.

Предвижда се поредна промяна и в условията за създаване на кметство и това отново ще промени броя на местата, където ще се избира кмет. До миналия месец кметство можеше да се образува при поне 100 души население, след това се промени на 400, а сега управляващите искат да го намалят на 350.

Очаква се новите промени в кодекса да се разгледат в парламентарните комисии следващата седмица, а по- следващата да влязат в пленарната зала на Народното събрание.



Източник: в. Сега






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Европейски избори 2024
Бум на коклюш в България
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: