Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Десетилетия след смъртта на Ванга не стихва вярата и преклонението към нея
Автор: Екип Ruse24.bg 13:50 / 11.10.2020Коментари (0)456
©
В последната неделя преди храмовия празник в Рупите отново се очаква хиляди да отдадат почит на Ванга. 24 години след смъртта й, общественото мнение продължава да е разделено – пророчицата обаче все така има милиони почитатели по целия свят.

Епохата Ванга няма никога да заглъхне. Защото за хиляди Ванга е била подкрепа, кураж, закрила. Затова и днес комплексът Рупите е сред най-посещаваните туристически дестинации. Но има още едно място, на което духът на Ванга се усеща силно. Това е къщата-музей в Петрич.

"Хората, които идват, могат да видят семейния дом на Вангелия и Димитър Гущерови, който е построен от съпругът й Димитър Гущеров през 1947 година. Това е нейната семейна къща. В нея тя е приемала хора, на които да помага, имало е големи опашки чакащи и по улицата да влезнат при нея. Къщата носи един много хубав дух и всеки ще го усети когато влезне вътре, особено в молитвената стаичка, нейната молитвена стаичка, в която е била всяка сутрин и всяка вечер. Там се усеща най-силно присъствието на Ванга, бих могла да кажа", разказва уредникът на Къща-музей "Ванга" Даниела Радева.

Всичко в къщата е автентично. Вътре са нейните обувки, нейните дрехи, нейните прибори, снимки и спомени. Благодарността много често е трудно да бъде изразена докрай. Особено към човек, променил съдбата ти. Като Ванга - спасила едни, посочила важния житейски завой за други, а трети - укорила навреме. Подаръците в къщата й са неизброими и са отвсякъде. 

Към Ванга е трудно да останеш безразличен. Всичко нейно сякаш е пропито с дълбок смисъл. Много е трудно да видим човешкото у Ванга. А то е толкова много. И личи във всеки ъгъл на семейната й къща.

"Била е много добра домакиня, много е държала на реда и чистотата, мисля, че се вижда и се знае. Страшно много обича цветята, градината продължава да се поддържа, дори е разговаряла с тях. Пълно е с икони, страшно много икони, тя е много силно вярващ човек’, обяснява Даниела Радева.

На 14 октомври хиляди пак ще отидат на Рупите. За да се докоснат до нея. И да се помолят за здраве, благополучие .... и закрила, допълва още "Нова ТВ".






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Почина патриарх Неофит
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Борба за влияние в Близкия Изток
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: