Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Десислава Пиронева, заместник на обвинител №1: Главният прокурор не е "всевластен контрольор"
Автор: Екип Ruse24.bg 13:48 / 05.10.2022Коментари (2)356
©
Няма и не може да се говори за главния прокурор като "всевластен контрольор“. Неговите правомощията са уредени в чл. 126, ал. 2 от основния ни закон (Конституцията). Главният прокурор не е този, който "разпорежда“ и "образува“ проверките или разследванията. Това става с изричен и конкретен акт на съответен прокурор, избран на принципа на случайния подбор. Всеки прокурор действа по закон, въз основа на анализ на наличните материали и по силата на вътрешното си убеждение. Това заявява в интервю за lex.bg заместник-главният прокурор Десислава Пиронева, която е и ръководител на Върховната административна прокуратура (ВАП).

Във връзка с питането на служебния правосъден министър Крум Зарков до Конституционния съд "допуска ли Конституцията главният прокурор, осъществявайки надзор за законност върху дейността на прокурорите, да им възлага извършването на проверки за спазване на законността във всички сфери на управление и на всички административни нива“, Пиронева обръща внимание, че КС вече се е произнесъл с решение №11/2020 г. В него вече е направено тълкуване на правомощията на главния прокурор, което до известна степен поставя въпроса и за допустимостта на искането в тази му част, добавя тя.  

"Надзорът представлява вид контролна дейност в областта на общественото управление, но е по-тясно понятие в сравнение с контрола. Надзорният орган обичайно е извън системата на контролирания обект и не осъществява ръководни функции спрямо него. Същността на контролната дейност при надзора се осъществява винаги и само за законосъобразност на актове и действия, но не и за целесъобразността им. Надзорът има за цел да предотврати извършването на нарушение на законността, а извършеното нарушение да се отстрани със задача да се възстанови нарушеното право. Прокурорският надзор за законност по отношение на актове, а така също и в определени ситуации на действия и бездействия на изпълнителната власт, се извършва на основание чл. 127, т. 5 и т. 6 КРБ. Инструментариумът, чрез който се осъществява, е в Административно-процесуалния кодекс (АПК) и в Закона за съдебната власт (ЗСВ), обяснява зам. главният прокурор.

На въпрос на lex.bg дали когато надзорът е всеобхватен, прокуратурата не получава чрез него власт над другите власти, Пиронева отговаря: "Надзорът не е пълен и всеобхватен, а е само по отношение на законосъобразността на административните актове. Прокурорите нямат решаваща функция, те могат да сезират съда или да встъпят във вече образувано административно производство. Контролът, осъществяван от органите на изпълнителната власт, е част от техните функции и цели да осигури законосъобразното и правилно изпълнение на законите от страна на органите на изпълнителната власт. Докато надзорът, който осъществява прокуратурата, се осъществява, за да се осигури спазването на законността“.

Според Пиронева не може да се говори за власт над другите власти, тъй като при осъществяване на надзорна дейност прокурорът не се намесва по същество в работата на органите на изпълнителната власт, не може да отменя или изменя техните актове дори когато констатира незаконосъобразността им, нито може да дава задължителни указания. При прокурорския надзор се предприемат мерки за опазване на законността "единствено чрез подаване на протести срещу незаконосъобразните актове на органите на изпълнителната власт или участие в съдебни производства по оспорване на такива актове“.

Като пример за ползата от проверките, извършени след сезиране от Върховната административна прокуратура, Десислава Пиронева посочва случая "Алепу“. "Чрез този вид проверка се стигна до установяване на незаконосъобразен акт при случая "Алепу“. В резултат на внесения протест с искане да се обяви за нищожно  разрешението за строеж на името на "Алепу вилидж“, издадено от главния архитект на Община Созопол за "Курортен комплекс "Алепу вилидж“, се стигна до произнасянето на Административен съд-Бургас, а след това и на Върховния административен съд  и разрешението беше отменено. Без активната работа на прокуратурата нищо нямаше да започне и да се случи“, казва Пиронева и добавя: "Когато извършваме проверка, казвам това най-общо, ние търсим незаконосъобразност“. Според нея въпреки всичко говореното по темата е полезно и дава възможност много от спецификите на дейността на прокуратурата да се обяснят и да се популяризират, "да се направи професионален и правдив анализ, без да се бърза със законодателни инициативи или друг вид атаки и оспорване“.

По повод зачестилите тежки катастрофи с жертви на пътя, Пиронева напомня за експертните предложения на прокуратурата за промени в закона и добавя: "Във ВАП са получени десетки сигнали и през последните две години са образувани над 40 преписки, свързани с проблемите на пътната безопасност. При всяка от тях сме процедирали съобразно правомощията си и по начина, за който вече казах. Не разбирам защо  споменатото питане до КС като негативен пример в работата на прокуратурата се дава именно такава проверка“.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: