Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Десислава Танева: При домашните прасета африканската чума е овладяна, но при дивите е в своя пик
Автор: Екип Ruse24.bg 10:21 / 12.02.2020Коментари (0)2535
©
Африканската чума е в пик при дивите свине, но епидемията пи прасетата у нас към момента е овладяна и контролирана. Това обяви земеделският министър Десислава Танева.

Именно затова беше удължен срокът за лов на диви свине, уточни министърът. В началото на сезона от отстреляните диви прасета 2% са били с вирус, а в края на сезона - 10%.

Над 200 хиляди са умъртвените животни от началото на регистрирането на заразата, а стопаните биха могли да отглеждат прасета в частните си стопанства отново още това лято, каза още Танева. Тя напомни, че отглеждането на прасета в задния двор трябва да е само за лични нужди и не е законно да се продават.

Готови сме за национално покритие на противоградова защита, съобщи министърът на земеделието. "Климатичните изменения дават своето отражение върху тези процеси. Всичко в тази посока го правим с диалог с неправителствения сектор земеделието и, за съжаление, той не винаги е успешен, както в случая с противоградовата защита", каза тя.

"От 2016 година тръгнахме с идеята за национална противоградова защита във връзка с увеличаването на интензитета на тези събития, като Изпълнителна агенция с борба с градушките тръгна с проект в две посоки. В Южна България разширяване на обхвата със защита с противоградови ракети, като отворихме нови пунктове. Като рекапитулация защитената територия се увеличи с 5 милиона декара. В Северна България започна процедура от 2016 година до сега последователно без допълнително целево финансиране", допълни още Танева пред БТВ.

"Очакваме и сме в края на процедурата за пускането в експлоатация на радар в Шумен за противоградова защита по самолетен способ и ако имахме в момента готовност за финансирането за оперативни разходи на тази система, ние сме готови за национално покритие, то на практика е изградено. След два месеца се очаква да получим разрешение да влезе това в експлоатация", каза още министърът.

"Този метод е по-ефективен от гледна точка на това, че обработката на облака става съвсем в началото на зараждането, а не постфактум и не на място, което попада под обхвата на ракетната площадка. По тази логика тук може да имаме по-голям успех. Но искам да кажа, че всичко това можеше да функционира от тази година, ако със земеделските производители бяхме постигнали консенсус по законопроекта, който беше входиран 2018 за борба с климатичните изменения, известен като борба с градушките", каза още тя.

Относно обезщетенията за унищожена реколта от градушки Танева обяви, че се подготвя създаването на взаимоспомагателен фонд, в който земеделските производители доброволно да правят вноски.

От този фонд, както по оперативната програма за селските райони, ще се изплащат обезщетения, но само на фермерите, които са внасяли във фонда, каза земеделският министър. Тя уточни, че и досега е имало средства в оперативната програма за управление на риска, но те не са използвани заради липсата на фонд.

Танева коментира и актуалната тема с китайския коронавирус. По думите ѝ у нас са предприети всички мерки срещу заразата и тя няма как да оцелее в храни, доставени от Китай, тъй като те пътуват много дълго време.

Още по темата: общо новини по темата: 42
19.07.2023 »
27.09.2021 »
12.09.2021 »
05.03.2020 »
18.01.2020 »
15.01.2020 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Проблем с недостига и износа на лекарства
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: