Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Десислава Желева: Книгата обогатява речника и познанията за този свят
Автор: Живко Кръстев 18:29 / 31.05.2024Коментари (0)950
© Facebook
Това, което ми направи впечатление тази година на Панаира на книгата е наличието на още повече детски издателства, отколкото бяха миналата година. То е свързано с повишеното четене при децата, защото като има търсене, ще има и някой, който да произвежда продукти за това търсене. Това каза за предаването “Животът на фокус"  по Радио “Фокус" Десислава Желева, редактор и директор “Маркетинг и издателски стратегии.

 

“Впечатленията ми от тазгодишният Пролетен панаир на книгата са само хубави. Той е по-дълъг - 10 дни е, което първоначално предизвика негативни реакции у издателите. Удължаването му с няколко дни е в ущърб на малките издателства и тези, които не са от София. Панаирът опроверга всички страхове и опасения на издателите. Започна на 24 май-петък, с една неспирна тълпа от хора, която изпълваше алеите и настроението беше приповдигнато. Всички клиенти бяха усмихнати, купуваха си по много книги първия ден. Денят беше ползотворен и от търговска гледна точка и от гледна точка на срещи с читатели, което е най-ценното от него. Панаирът е един от начините да напомни на хората за по-стари заглавия и интересни издания. Неговото закриване ще стане на 2 юни - неделя", сподели впечатленията си Десислава Желева.

 

“На панаирите винаги най-търсените и най-новите книги се търсят още повече. Всяко едно издателство подготвя своите акценти и издава по-важните си книги в този период от годината, за да могат да стигнат до повече хора. Като издатели - нямаме изненади, всичко е така, както сме го планирали. Но като читател, това, което ми направи впечатление, е че има повече шатри за англоезична литература. Тя е придружена с комикси манга, литература, която се търси все повече от младите хора и вече има достатъчно предлагане, за да задоволи техния глад. Това е една нова попкултурна  и пазарна ниша, която се експлоатира по качествен начин",  обясни директорът “Маркетинг и стратегии".

 

Тренирането на паметта при децата започва да се развива още на 6-месечна възраст. Книгата като предмет е нещо, което детето може да пипне, става за дъвкане, чесане на зъби, и разглеждане, и за различни други неща. Над 60% от речниковият запас на дъщеря ми и фразите, които използва като 3-годишна, мога да кажа от коя книга ги е научила. Обогатява си много речника и познанията за този свят, което мен може само да ме радва. Ще започна с препоръки за детските книги. Миналата зима издадохме “Зима на улица Черешова", тази година “Пролет на улица Черешова". Това са картинни книги без текст за най-малките, които развиват въображението си  по много интересен начин, да намират детайлите в илюстрациите. Родителите стават все по-отворени към новите видове книги. Друго, което препоръчвам са книгите на Кантен Гребан “Няма ми го панталона", става дума за една коала, на която й няма панталона. Книжката е подходяща за деца от 2 години нагоре, може би до 5 или до колкото им е забавно. Препоръчвам три книги  “Малкото момиченце Миюки", които са в японски стил, макар че авторките на текста и илюстрацията са от Франция, художничката е с лаоски корени. Това са книги с римуван текст с рими различни от познатите ни, с по-дълги фрази и с много естетически издържани илюстрации в източен стил, който се харесва и от родители и от децата. Три прекрасни книги със заглавия “Почакай Миюки", “Миюки време е за сън", препоръчвам ги за деца над 3-годишна възраст, препоръча Десислава Желева.

 

“Винаги мога да препоръчам книга на всеки. Една от книгите, които препоръчвах най-много по време на Панаира е “Цялата небесна синева" на френската писателка Мелиса де Коста, тя е най-продаваният френски автор за миналата година. Тя е едва 34-годишна, авторка е на 7 бестселъра, има продадени много милиона копия. В нея се разказва за 26-годишен мъж, който е диагностициран с Алцхаймер. И вместо да си стои вкъщи и да се разпада психически и умствено пред погледа на своите близки, решава да си купи един миниван и да пътува в Южна Франция. Пуска обява в един сайт, че си търси спътник или спътница. Книгата е толкова красива, топла и тъжна едновременно, че нищо чудно че е книга от която бройките ни свършват всеки ден. Това е книга, насочена по-скоро към женската публика. Имаме и мъжки еквивалент на бестселър “Странстващата земя" на китайския фантаст Лиу Цъсин, който не е изненада на Панаира, защото неговата трилогия “Земното минало" е трилогия с  феноменален успех в цял свят  и в България също. Този сборник с новели “Странстващата земя" е най-продаваната ни книга, но главно мъже си я купуват", сподели Десислава Желева.

 

“Препоръчва ви един автор Мартин Касабов  от Пловдив, който пише в жанра на магическия реализъм, новата му книга се казва “Момчето, което завърза Луната за Земята". Касабов е автор, който аз лично гарантирам, че най-вероятно ще ви допадне. И другото, което бих искал да спомена има един изключително известен и тачен от Холивуд сценарист, казва се Дейвид Кеп, той има книга, която се казва “Под нулата". Трилър с остри сюжетни елементи определено". Това бяха предложенията за книги на водещия Благой Иванов към слушателите.

 

“Кутси е един автор, който е доста добре познат на читателите, той е лауреат на Нобелова награда през 2008 г., автор от Южна Африка, но реално е дете на мигранти от Европа. Новият му роман се казва “Майсторът от Петебруг", това е роман за живеещият по това време в Дрезден Фьодор Достоевски, романът продължава донякъде “Бесове", но се фокусира върху личния живот на автора. Смесват се биография и фикция, която още не съм чела, но изглежда много-много-много добре", продължи Десислава Желева

 

“И само искам да допълня, тъй като ти спомена Матин Касабов и смятам, че е редно да направим още една препоръка за българска книга и това ще бъде романът “Вулкан" на Елена Алексиева, чиито нов тираж излиза утре. А самата Елена Алексиева ще гостува на Панаира на книгата на 2 юни, на щанда на нейното издателство. Книгата си заслужава четенето", обясни Десислава Желева.

 

“Аз искам да спомена двама мои колеги, които пишат и са страхотни. Або е единият от тях, книгата му “Тук е така" е страхотно и горещо я препоръчвам. И разбира се, Неда Узунколева, която написа страхотен роман “Днес не ми се излиза", невъобразимо як дебют, който беше и лауреат на  “Южна пролет" само педи няколко седмици", допълни Благой Иванов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: