Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Деян Дечев: Прокуратурата е органът, който след като каза "А", трябва да каже и цялата азбука
Автор: Йоланда Пелова 09:32 / 12.06.2023Коментари (0)347
© Euronews
Деян Дечев, секретар на ПГ на "БСП за България“, в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус"

Г-н Дечев, какви сигнали идват от пленарна зала на правителство № 102?

Много и разнопосочни сигнали още в първите дни след формирането на това правителство, което за нас до голяма степен беше очаквано, тъй като съвсем разбираемо и предвидимо правителството ще бъде изправено пред много сериозни трудности и предизвикателства. Няколко са причините за това. На първо място средата, атмосферата, в която бе създадено това правителство - хаос, разпад на държавността, воюващи институции, тежката форма на недоверие към формациите, които създадоха това правителство. Трябва да отчетем и ситуацията с исканите имунитети на лидерите на тези управленски формации. И не на последно място трябва да отчетем, че това е правителство, което беше създадено от зор, а не да реализира определени политики или за да решава проблемите на хората. Неслучайно ние го нарекохме "правителство на имунитетите и на омертата“.

Да, много неща ескалираха и сякаш сега ги виждаме в 49-ото Народно събрание. Вашият лидер Корнелия Нинова днес заяви, че последният месец и половина паралелната държава се е прегрупирала, за да оцелее и да продължи да управлява. Добре, обаче г-н Дечев, вие от БСП също сте част от тази паралелна държава, и това, което се случва днес, не е ли резултат от предишни управления и неправилно вземане на решение в едно предишно време?

Хващам се за вашите думи – "паралелна държава“. Много е важно вашите слушатели да помнят, че именно БСП преди около 7 години въведохме тоя термин и водихме една много сериозна битка с ГЕРБ най-вече именно по отношение на паралелната държава, на дълбоката държава. За съжаление с времето това сякаш се забрави, и едва когато ескалираха събитията, както казахте, отново хората  се сетиха, че тя тая паралелна държава не е спирала да съществува, и тя си работи. Така си мисля, че тепърва има да излизат и други интересни неща. БСП може би малко нескромно, но съвсем вярно ще кажа, че беше единственота парламентарна група от началото на 49-ото Народно събранието до сега, която работи за това, за което беше избрана и за ангажиментите, които беше поела.

Само набързо да щрихирам, че ние направихме предложения за увеличаване на минималната работна заплата от 1 юли, отхвърляно в зала, увеличаване на майчинството за втората година до размера на минималната работна заплата, също отхвърлено, преизчисляване на пенсиите, отхвърляно, необлагаеми минимум за най-бедните хора в страната, също отхвърляно в комисия. Така че ние нашата работа си я вършим, за съжаление останалите политически формации се занимават с неща, които далеч не кореспондират с заявките им в предизборната кампания.

Какво имате предвид, като казвате "очаквам да излязат още интересни неща“?

Виждате, че всъщност има нещо, което е доста дълбоко под повърхността, и цялата тази война, която бушува между институциите, в прокуратурата, дава някакви такива откъслечни порции от информация. Усещането е, че и заявките на част от участниците в тези процесите са, че видите ли, нали, тепърва има да излизат някакви неща. Наистина е много важно те да излязат, да видим и ние каква е реалната ситуация, какви са били връзките между различните участници в тези процеси, тъй като това до голяма степен ще ни даде възможност и ние да видим реалната картина и колко всъщност е превзела държавата паралелната държава.

Т.е. да разбирам ли, че БСП вярва на прокуратурата?

Ами прокуратурата е органът, който след като каза "А“, трябва да каже и цялата азбука. Друг е въпросът защо част от нещата, които бяха презентирани сега, излизат чак сега. Нямало ли е информация за тях от по-рано? Виждате, че се тиражираха информации, че редица знакови дела, за които БСП през годините водеше големи битки, едва ли не са били държани на трупчета. Това са неща, които сами по своята същност са изключително тревожни. И е важно българското общество да разбере каква е реалната ситуация и каква е истина.

Още по темата: общо новини по темата: 1552
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
07.04.2024 »
05.04.2024 »
предишна страница [ 1/259 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: