Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Диетолог: Храната е наука, често се впускаме в диета и експерименти
Автор: Екип Ruse24.bg 11:30 / 26.06.2023Коментари (0)269
©
Мечтаната фигура се постига чрез формулата 80% храна и 20% упражнения. Нужен е комплексен подход, за да редуцираме успешно теглото си. Това каза в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“ хранителният терапевт и диетолог Яна Данаилова. 

Тя подчерта, че наднорменото тегло не е просто естетичен проблем, а хроничен възпалителен процес, особено когато става въпрос за висок процент телесни мазнини. Тогава наднорменото тегло се превръща в различен фактор за отключване на редица заболявания – сърдечно-съдови, инсулинова резистентност, диабет тип 2, хормонални смущения, дори онкологични заболявания. Рискови фактори за развитие на тези заболявания са прекомерно или нездравословно хранене, липса на двигателна активност, прекомерна консумация на алкохол и тютюнопушене. "Тези четири фактора са изцяло под нашия контрол и можем да спасим здравето си, ако проявяваме умереност и отговорност в тези четири направления чрез една балансирана диета. Консумацията на алкохол нека да бъде умерена, само по повод. Двигателната активност е задължителна“, обясни Яна Данаилова.

Тя посъветва всеки, който иска да постигне дългосрочна и устойчива във времето здравословна редукция на теглото, да се консултира със специалист терапевт, диетолог или нутриционист. "Храненето е наука. Ние нямаме култура на храненето, често се впускаме в поредица от диети и правим си експерименти с най-ценното – със здравето си“, отбеляза диетологът.

По думите й човек трябва да се стреми да бъде здрав и да изглежда добре съобразно неговата специфична физика. Не само телесното тегло е мерител на физическа и естетическа красота. Има процент телесни мазнини, които са маркер за добра физическа конструкция, подчерта тя. "Ако една жена е изглеждала по един начин с тегло около 50 кг, тренираща жена с хубава, добре изразена мускулатура на 60 кг ще изглежда съвършено. Ако искаме да подобрим визията си, това не бива да бъде водено само от естетичните ни подбуди, а по-скоро да се погрижим за здравословния си статус“, отбеляза Яна Данаилова.

Мъжете са по-устойчиви на хранителни разстройства, тъй като не са толкова емоционални, колкото жените. Те обаче страдат не по-малко от наднормено тегло и са по-предразположени към сърдечносъдови заболявания, отбеляза специалистът. "Все по-ниска е границата, в която мъжете получават сърдечносъдови инциденти дори с фатален край. Превенцията при тях е изключително важна. А тези заболявания могат да бъдат изцяло протектирани“, обясни специалистът.

Съвършеното здравословно хранене според Данаилова е начинът, по който храним децата си, когато са малки. Здравословното и пълноценно хранене трябва да бъде на първо място разнообразно и сезонно. "Трябва да включва около 1-3 порции плодове, 5 порции свежи сезонни зеленчуци, пълноценен белтък, който може да бъде растителен или животински, комплексен въглехидрат, който можем да открием в пълнозърнестите нерафинирани храни, бобовите растения, и полезни мазнини, които откриваме в ядките, семената, мазната риба, авокадото, маслините. Съотношението между макрогрупите трябва да бъде в следната пропорция: 50-60% комплексен въглехидрат – 10% протеин – 30% полезни мазнини. Изключването на трансмазнините е задължително, а наситените мазнини трябва да се ограничат“, обясни диетологът.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Изграждане на Национална детска болница в София
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: