Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Диляна Денева: Мисията на "Аз чета" е да накара хората да четат повече и по-добра литература
Автор: Екип Ruse24.bg 14:45 / 29.04.2024Коментари (0)946
©
Мисията на онлайн медията "Аз чета" е да накара хората да четат повече и по-добра литература, да информира читателите за книгите, които променят животи. Това каза Диляна Денева – отговорен редактор на "Аз чета" в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус".

Сайтът представлява съвкупност от много и различни интересни рубрики, в които се представят нови книги, различни ревюта, интервюта с много автори, както български, така и и чуждестранни, както и класации за най-продавани книги, които се представят всяка седмица. "В неделя представяме новите книги, които излизат на пазара, подбрани от самите издателства, а не по наша преценка на редакторския екип,“ обясни тя, като допълни, че сайтът "Аз чета" е отворен към издателствата и книгите, които те намират за важни и издават: "Това е един вид реверанс към тях и към читателите, които искат да знаят какво ново ще се появи".

Според нея разнообразието от книга на пазара е огромно и читателят трудно би се ориентирал самостоятелно. Точно затова едно от местата, където може да се получи информация е платформата "Аз чета". "Разнообразието е огромно: от книги за самопомощ, любовни романи, жанрова литература, фентъзи, включително българско, през псевдонаука и конспирации, през класическа литература, която все още я има и издателствата й дават нов живот. Има за всеки по нещо."

"Времеубежеще" е книга, която откакто спечели международната награда "Букър" не слиза от класациите на най-продавани книги, въпреки че тя не спада към категорията "масова литература“, разказа още Диляна Денева, като сподели, че едни от най-често четените книги са тези, по които има филмови адаптации, като "Дюн", "Аргайл“, както и наскоро излезлия сериал по "Сто години самота" на Маркес. "Това кара хората да посягат и към книгите, което е чудесно".

Българите се интересуват все повече от здравето си както на физическа, така и психическа основа, затова и книгите на тези теми са много популярни. Псевдонауката и конспирациите вълнуват много голям брой читатели, както и книги за инфлуенсъри. "Това е тенденция, която е обусловена от техническата ера, в която живеем", обясни редакторът.

Диляна Денева обясни също, че онлайн медията се старае да обръща внимание и на тези книги, които получават по-малка видимост и не са силно маркетирани, но не са по-малко стойностни, като според нея дори чисто пъти са много по-смислени. Тя силно препоръча дебютния роман на българката Емине Садкъ "Керван за гарвани“, която както обясни тя си е проправила път без особена реклама, като градска легенда – от читател на читател, от уста на уста. "Книгата беше трудно намираема, сега получи новото си трето издание и нов живот. Темите в книгата са колкото простички, ежедневни, толкова и дълбоко философски, общочовешки. Книгата е много смислена и силно я препоръчвам."

По думите ѝ последните години българската литература процъфтява, което според нея се дължи на това, че авторите ни пишат добре. "Имаме страхотни автори и имаме много желаещи хора да пишат, затова и виждаме страхотни книги. Българската литература е в абсолютен разцвет", категорична е редакторът на сайта "Аз чета" Диляна Денева.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Стрелба по Роберт Фицо
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: