Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Димитър Караманчев: Изкуствената светлина и екраните са най-ключовите фактори за качеството на съня
Автор: Живко Кръстев 13:58 / 30.04.2024Коментари (0)1104
© илюстративна
Стресът е фактор и ние нямаме контрол над него, но пък можем да използваме различни подходи, най-вече поведенчески, за да го трансформираме, ако имаме умението за това. Това каза основателят на Meta Reading Димитър Караманчев в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Стресът може да бъде и полезен. Сутрин например имаме нужда от кортизол и адреналин, за да се събудим. Поради тази причина много полезни са ледените душове, благодарение на които се активира цялото тяло и мозък, обясни Димитър Караманчев.

За да функционира мозъкът ни пълноценно през целия ден е необходим качествен сън, подчерта той. Качеството, продължителността и дълбочината на съня не са свързани със заспиването. "Има хора, които много лесно заспиват, но електроенцефалограми, поставени на главата им по време на сън, показват, че сънят им не е качествен“, обясни Караманчев.

Много фактори влияят върху съня. Кофеинът например има 10- до 12-часов ефект и поради тази причина употребата му в следобедните часове не е препоръчителна. Храненето два часа преди заспиване също влияе върху съня, даде примери той. "Оказва се, че изкуствената светлина и екраните са едни от най-ключовите фактори за качеството на съня. Мобилните устройства значително въздействат върху мозъка, претоварват го с информация, пристрастяват го заради допамина и влияят върху концентрацията, паметта и съня. Намаляването на изкуствената светлина и кофеина могат да окажат съществено влияние върху качеството на съня“, обясни Димитър Караманчев.

На 16 май в София и на 6 юни във Варна Meta Reading организира събития, насочени към всички, които искат да подобрят своите когнитивни умения и да намалят стреса.

"С "Умотека“ ще повишим пет когнитивни показателя с около 40% – скорост на четене, ниво на възприемане, памет, креативност и концентрация. Правим го чрез метода Сугестопедия, чрез ролеви игри и класическо изкуство. Различните личности в нас използват различни части от нашия мозък. Оказва се, че когато създадем един супергерой вътре в нас като нова личност, той използва различни части от нашия мозък и ние може да свикнем да влизаме в съответната роля, когато искаме свръхпродуктивност. Техниките също доста помагат“, обясни основателят на Meta Reading.

"Meta Reading означава "целочетене с мисия“. Всичките ни курсисти казват, че мозъкът им обработва информацията по различен начин, когато имат много ясна цел. Просто запомнят много по-добре, много по-концентрирани са. Метачетенето помага да разрешаваме казуси в живота си с успех и усмивка“, допълни Димитър Караманчев.

"Умотека“ се организира с благотворителна цел и кауза – подкрепя народни читалища в различни части на страната.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Енергийна криза
Парламентарни избори 2024
Предаване "Цветовете на Пловдив"
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: