Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Димитър Куманов: Рядко явление в България е реките да се почистват правилно
Автор: Екип Ruse24.bg 18:55 / 11.04.2024Коментари (0)640
©
Изключително рядко явление в България е реките да се почистват правилно и там, където трябва. "Почистването“ се изразява в кражба на баластра от коритото на реката – пускат багерите и те копаят, докъдето им стигат кофите. Това каза Димитър Куманов от Сдружение "Балканка“ в предаването "Цветовете на България“ на Радио "Фокус“.

По думите му през последните години все повече хора и организации се включват в почистването на реките от боклуци. Почистването на речните корита от растителност обаче изисква средства и липсата на такива е оправдание това да не се прави, отбеляза Куманов.

"Масово се прави "почистване“, организирано от кметовете в урбанизирани територии и областните управители извън урбанизирани територии. И в двата случая участват съответното РИОСВ, басейнови дирекции, Изпълнителната агенция по горите, "Напоителни системи“. Прави се една междуведомствена комисия със заповед на кмета или областния управител, който си е говорил преди това с някоя фирма. Комисията отива точно на мястото, от което фирмата им е посочила, че иска да краде баластра, и те казват: там трябва да се чисти. Това е масово явление по Марица“, разказа той.

Изземането на инертен материал води до вкопаване на речните корита и потъване на подземните води, подчерта Димитър Куманов. "Когато реката потъне, потъват и подземните води. Като потънат подземните води, започват да се напукват къщите. Опасно е и за хората, и за къщите им. От тази кражба на баластра река Марица се вкопава и потъва надолу и основите на поне 10 моста стърчат във въздуха по 3-4 метра – толкова се е вкопала реката. Това е изключително опасно, защото тези мостове могат да паднат сами, а рисковете при следващото сериозно земетресение е сериозен, защото там е район със сериозна сеизмичност“, предупреди той.

Вкопаването на речните корита се отразява пагубно и на биоразнообразието във водните басейни. "Този естествен дънен субстрат, в който се развиват водни животни, изчезва. Самопречистващите функции на реката се нарушава. Заедно с това изчезват и местообитанията покрай бреговете. Когато се удълбочи реката и бреговете станат отвесни и когато изсечеш и дърветата по брега, които укрепват този бряг, при следващото наводнение тя започва да го копае, да срива брега и да отнася този материал на първия завой, където го натрупва, и реката излиза от коритото. Това води до наводнения“, обясни Димитър Куманов.

Инертните материали от речните корита са подземно богатство по смисъла на Закона за подземните богатства и са изключителна държавна собственост. "Краде се изключителна държавна собственост пред затворените очи включително на прокуратурата. В Пловдив сме пускали 10 сигнала, други риболовни сдружения, обикновени хора са им пращали сигнали и те си затварят очите, защото са част от тази група, която осъществява тази дейност. Никой не следи къде отива този материал“, посочи той.

По думите му инертните материали се складират, сортират и след това се използват в строителството на жилищни сгради и в насипите на пътища. "Симптоматичен пример е, когато през 2019 г. изкопаха и откраднаха сигурно 200 000 кубика от река Вит при Боаза за магистрала "Хемус“ пред очите на всички, със съдействието на органите на МОСВ и на сегашния министър на околната среда и водите Петър Димитров, който тогава беше директор на "Басейнова дирекция“. Този несортиран материал – имаше едри камъни по 1 метър, чимове, кал, в момента стои в насипа на АМ "Хемус“ при Боаза. Пускали сме сигнали до всички следващи министри на регионалното развитие. Всички си затварят очите“, коментира той.

МОСВ е основен играч в порочната схема, посочи Куманов. "Навсякъде, където виждате, че се унищожава природа, това става с техни разрешителни. Лица като сегашния министър Петър Димитров са идеолозите на това. Той разреши една кражба на дървесина по Янтра, непосредствено до Велико Търново. Ние заведохме дело и го спечелихме. Докато това се случва и такива хора изплуват от мътната пяна отгоре, шансовете ни не са много големи“, каза още Куманов.

Редакцията на "Цветовете на България" е отворена да чуе позицията и на другата страна по изложените казуси и кани гореспоменатите институции и отговорни лица да дадат своя отговор.

Калина СВЕЖИН






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Мигрантски натиск към България
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Бюджет 2024
Академичната общност излиза на протест
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: