Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Директор на детска ясла: Държавата трябва да влезе в ролята си на гарант за детското развитие
Автор: Йоланда Пелова 11:24 / 23.02.2023Коментари (0)561
© Фокус
"Държавата трябва да влезе в ролята си на гарант за детско развитие – от раждането до 18 годишна възраст и в частност ранно детско развитие - от 0 до 7 години“. Това каза Мария Вацева, директор на Самостоятелна детска ясла №31 "Палавници" в сутрешния блок на Радио "Фокус“.

"Ситуацията е нормална, нямаме фрапиращи проблеми. Детските ясли са една от малкото институции, които все още работят качествено. По думите й реформата, която се предвижда е недомислена. Вацева посочи, че нямаме визия и стратегия за ранно детско развитие. "Тази стратегията трябва да бъде приета от всички политици на национално ниво, без значение кой управлява и решава. Трябва да се вземе под внимание и мнението на родителите и да има междусекторно сътрудничество“, каза още тя.

Тя си обяснява липсата на стратегия до този момент като нежелание от създаването на такава. Според Вацева трябва да има средносрочна тригодишна програма, както и обучение на всички специалисти от ресорните министерства, защото сега всичко е фрагментирано и на парче. “Това, което още трябва да развиваме е работата с родителите и тяхното участие в живота на детската ясла.“

Запитана дали яслите трябва да бъдат преструктурирани в образователни институции, Мария Вацева бе категорична, че детската ясла е услуга, а не образование.

По темата за кадровата криза на медицинските сестри, която според някои трябва да стане държавен приоритет, директорът на Самостоятелна детска ясла №31 "Палавници" смята, че, за да се реши проблемът трябва да има добри условия на труд, добро заплащане и кариерно развитие. "В моята детска ясла няма липса на медицински кадри. Тя сподели, че е много важно младите да имат желание да работят с деца и трябва да бъдат стимулирани да се трудят в тази сфера. "Трудно е, защото, ако искаш да работиш с деца, първо трябва да ги обичаш, после да си много емоционален и да имаш безкрайно търпение.“

Вацева очаква на Националната среща, която ще се проведе в петък, да дойдат всички поканени и да се получи дискусия, в която да стане ясно какво е бъдещето на детските ясли у нас.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Детски градини и ясли във Варна
Газови доставки
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: