Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Днес ЕК приема нова стратегия за борба с организираната престъпност
Автор: Пламена Николова 08:55 / 14.04.2021Коментари (0)536
©
Темата за корупцията ще присъства в новата стратегия за борба с организираната престъпност, която Европейската комисия ще приеме днес заедно със стратегия за борба срещу трафика на хора. Това стана ясно в отговор на въпрос на евродепутата от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев относно плановете на ЕК за цялостна общоевропейска стратегия за борба с корупцията. Новината съобщи Флориана Сипала, ръководител на отдела на ЕК за политика в областта на борбата с организираната престъпност и наркотиците. Тя взе участие в заседанието на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент, на което в късния следобед вчера бе дискутиран първият преглед на прилаганата от ЕС Конвенция на ООН срещу корупцията.

"Вярно е, че в годишния доклад за върховенството на закона се разглежда и корупцията, но дали това е достатъчно?", попита риторично Емил Радев, поставяйки отново на дневен ред необходимостта от стратегия за борба срещу корупцията както на европейско ниво, така и в отделните държави-членки. "От изготвения през 2014 г. доклад на ЕК, по който работиха независими експерти и неправителствени организации, стана ясно, че проблемите с корупцията са разпространени навсякъде в ЕС", отбеляза българският евродепутат, като припомни, че този анализ се е оказал неприемлив за някои държави-членки и ЕК отказа да публикува втори доклад.

"В своето съобщение от декември 2020 г. ЕК посочва напредък по отношение на законодателството за борба с изпирането на пари, обществените поръчки, защитата на лица, подаващи сигнали, и възстановяването на активи. Въпреки това все още очакваме пакета за борба с изпирането на пари, който беше предвиден за първото тримесечие на тази година", изтъкна в изказването си Радев, който е зам.-председател на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП.

Флориана Сипала запозна евродепутатите с подхода на ЕК за извършване на преглед на прилагането на Конвенцията на ООН срещу корупцията (UNCAC). Като единствената регионална организация, която е страна по конвенцията, ЕС трябва да оцени как неговите правила и практики са съобразени с антикорупционните принципи, цели и изисквания съгласно международния договор, за да идентифицира необходимите законодателни, институционални и практически реформи.  По думите на Сипала, ЕК трябва да направи прегледа преди специалната сесия на ООН през юни, посветена на борбата с корупцията.

Конвенцията на ООН срещу корупцията, която обхваща 187 държави, е единственият правно обвързващ международен договор за борба с корупцията. Документът има за цел да подобри мерките за предотвратяване и борба с корупцията, да насърчи международното сътрудничество и техническата помощ в тази сфера.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: