Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Днес е Денят на българските железничари
Автор: Екип Ruse24.bg 09:51 / 05.08.2012Коментари (2)726
© Ruse24.bg
Професионалният празник на българските железничари се отбелязва всяка година през първия неделен ден на месец август. Традицията да се чества Денят на железничаря датира от средата на миналия век. Изборът на деня, в който се отбелязва професионалния празник на железопътните работници в България, е свързан с историческия факт, че в началото на м. август през далечната 1888 г. железопътната линия Цариброд - София - Белово е открита за международни превози, като същевременно държавата откупува и линията Русе - Варна и започва нейната експлоатация. Така се учредяват Българските Държавни Железници.

Историята на българската железница е богата на постижения, предизвикателства и трудни моменти, но тя най-вече е богата с хора, които са отдавали най-доброто от себе си за развитието на железопътния транспорт. Днешните български държавни железници помнят с признателност всички знайни и незнайни железопътни работници, които със своя принос са дали тласък на железницата да върви напред.

И днес има примери за отлично изпълнение на служебния дълг, навременни действия в защита на обществения интерес и достойно отстояване на престижа на железничарската професия. От началото на 2012 г. до настоящия момент за проявен висок професионализъм, са наградени 29 локомотивни машинисти; 52 работници по ремонта в локомотивните депа и вагоноремонтните цехове; 6 служители на превозни бригади в пътнически влакове и 8 служители по експлоатация на товарните превози.

В поздравителния си адрес към българските железничари по повод професионалния им празник, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Ивайло Московски, посочва: "Железниците са един от основните елементи за развитието на транспорта в една държава и винаги са били и ще бъдат гарант за стабилност, конкурентоспособност, качество и сигурност. За да постигнем това са необходими тежки оздравителни реформи в сектора, които да не позволяват отслабване на железопътния транспорт. Благодаря ви за това, че въпреки трудностите, които съпътстват реформата в железниците, вие не пренебрегвате служебния си дълг и се отнасяте с разбиране към усилията на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за подобряване на условията на работа и модернизиране на българските железници."

На свой ред, изпълнителният директор на "Холдинг Български държавни железници" ЕАД, Йордан Недев, казва: "Време е за пробуждане и за осъвременяване на нашето мислене към железницата. Нека светлите примери за велики железничари не тлеят само в миналото. За да постигнем просперитет не е достатъчно да сме добронамерени и отдадени, но е абсолютно задължително. Задължително е да излезем от черупките си и ясно да заявим дали сме за модерна железница, отговаряща на изискванията на времето, или сме склонни да останем в плен на един отмиращ архаизъм. Денят на железничаря е прекрасен повод за подобна равносметка. Пожелавам на всички вас тя да ви сполети точно в този неделен ден, за да започнем всички ние в понеделник на чисто!"

В своето обръщение към българските железничари по повод Деня на железничаря, председателят на Съвета на директорите на "Холдинг Български държавни железници" ЕАД, Владимир Владимиров, отбелязва че "Проблемите, пред които е изправенa железницата в момента няма да ни спрат да постигнем нейната стабилизация. Убеден съм, че заедно можем да осъществим тази нелека задача. Именно в периодите на криза се проявява твърдостта на железничарския характер и силата да се намират решения. Вярвам, че предизвикателствата, които изпитваме в момента, допълнително ще закалят волята и духа ни, защото железницата е общата ни кауза, която сплотява нашите усилия и ни вдъхва решителност да дадем най-доброто от себе си!"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 05.08.2012 г.
+1
 
 
Смехотворни думи на министър,на фона на трагичното състояние на ЖП.Честит празник герои железничари!
+1
 
 
...по случая..... изчезнаха 2 тона нафта :) образувано е производство за кражба срещу неизвестен извършител :) .........
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: