Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Днес почитаме пророк, последовател на Свети Иван Рилски
Автор: Екип Ruse24.bg 09:13 / 15.01.2024Коментари (0)436
©
На 15 януари Българската православна църква отбелязва паметта на Гавриил Лесновски. Малцина днес подозират у нас, но той е един от тримата велики последователи на Свети Иван Рилски. През Средновековието се разказва, че мощите му вършели големи чудеса в основания от него Лесновски манастир "Свети Архангели Михаил и Гавриил“, намиращ се днес в Северна Македония.

Явление

Тялото му прекарало в земята цели 30 години. След това той се явил три пъти на един монах на име Иосиф, който тогава живеел в Средец (София). След първото видение инокът си помислил да не би да е някаква дяволска измама. Но като се повторило и потретило, той се видял принуден да открие това видение на тогавашния Софийски митрополит. Намерили, че е Божествено откровение и отишли в Лесновския манастир, отслужили бдение, намерили гроба на светеца, извадили нетленните му мощи и ги поставили в църквата, за да бъдат почитани и целувани от монаси и миряни.

Чудеса

Много чудеса са ставали от прикосновението до тях: слепи проглеждали, хроми се изправяли, бесновати се излекували. Имало в Кратово един много богат арменец, който нямал други деца освен една дъщеря, чиято дясна ръка била суха. Довели я в манастира, поклонила се на светите мощи и в същия миг оздравяла ръката й. Също така при мощите се изцерило от нечист дух детето на един болярин. "Изцеления течаха от светите мощи като река. И много години беше тишина."

Асеневци

Мощите на Свети Гавриил Лесновски после са пренесени в Търново от цар Калоян или цар Иван Асен II. Те са положени в църквата "Свети Апостоли" на Трапезица. Според житие на преподобния от 1330 г. "там те лежат дори до днес и раздават изцеления". Но след превземането на Търново от османлиите през 1393 г. следите им се губят. Най-вероятно са били спасени от българи, но новото им място е все още неизвестно. Възрастни християни, негови земляци днес вярват, че скоро Св. Гавриил може пак да се яви и да ги посочи за радост на българския народ.

Житие

От житието му научаваме, че отшелникът е живял през ХІ – ХІІ век. Роден е в село Осиче, Паланешко, в богато семейство и получил добро образование. Родителите му първоначално били бездетни, та той се явил като Божие благоволение към тях след много молитви и сълзи. Като пораснал, дали го да се учи на книга и с Божията помощ много бързо преуспял: за малко време изучил "всичките писания", и то не само на един, а на много езици.

Като станал на възраст, родителите му го сгодили за девица от добър род. По волята на съдбата скоро годеницата му умряла. Скоро починали и родителите му, които му оставили голямо богатство, но Гавриил решил да стане монах. След известно време напуснал манастира си и отишъл в Лесновската планина, близо до днешния град Кратово. Там с парите от наследството си основал манастир и църква, посветени на свети архангел Михаил, след което се уединил в планината на пустинно жителство и безмълвие, подобно на учителя си Св. Иван. Подвизавал се там в безсънни бдения и денонощни молитви, като изпитал жестоки изкушения на демоните. А Бог в отговор на неговата вяра, любов и подвиг още тогава го удостоил с дара на чудотворната благодат.

Стадо

Веднъж при него попаднал случайно един козар, който го заварил на молитва. Той паднал пред нозете му и го молил за помощ. Козите му боледували и умирали от някаква огнена болест, та праведникът да се помоли за тяхното здраве. Преподобният благословил вода и му поръчал с нея да поръси стадото си. Пастирът изпълнил поръчението, стадото му оздравяло и той дошъл да благодари на преподобния. Така преживял той на това място цели 30 години, като през това време е помагал и на много хора било за изцеление или мъдър съвет. После се завърнал в основаната от него обител и там починал на 15 януари. За съжаление годината на смъртта му е останала неизвестна. Основаният от Свети Гавриил манастир по-късно бил наречен на негово име и станал важно книжовно средище.

Прохор Пчински предсказа бъдещето на император

На същата дата се почита и паметта на друг български отшелник и светец и последовател на Свети Иван Рилски - Прохор Пшински (Прокор Пчински).

Преданието го свързва с византийския управител на България Диоген, по-късно император под името Роман ІV Диоген. Според легендата бъдещият император посещава пещерата на светеца.

Той му предсказва, че ще стане цар в Цариград, и го моли тогава да си спомни за него. Когато светецът починал, местните българи открили мощите му и изградили църква на река Пчиня. По-късно е основан Пчинският манастир, който съществува и до днес и е бил едно от огнищата на българската книжнина през Средновековието. Най-ранните образи на Свети Прохор са от църквата "Свети Георги" в Старо Нагоричане и от Лесновския манастир, припомня "Телеграф". 

Преподобният Прохор Пчински умира на 14 септември 1067 г. Но поради великия празник Въздвижение на светия кръст, празнуването на паметта му е пренесено на 15 януари заедно със Свети Гаврил Лесновски.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Изграждане на Национална детска болница в София
Войната в Украйна
Честване на 2 юни - Деня на Ботев
Специализирани полицейски операции в страната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: