Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Днес се иска прошка от млади към стари, от младоженци към кумове
Автор: Цвети Тончева 08:53 / 17.03.2024Коментари (0)844
© илюстративна
Най-важната част, за да стъпиш в дългия пост и за да се пречистиш, е прошката, която се иска от млади към стари и съответно от младоженци към кумове. Това разказа в интервю за "Фокус" Грозделина Георгиева, уредник в Регионалния етнографски музей - Пловдив за вярванията, забраните и пожеланията по време на християнския празник "Сирни Заговезни". 

"На този ден всеки отива и целува ръка на по-стария и с думите "Прощаваш ли ми?" “Простено да ти е" се влиза в дългите 7 седмици до самия Великден. За да може всичко в човешкото същество да е изчистено - освен чрез храната, която да няма блажно, така и духовно да се изчистят хората.

Но най-интересните неща, които можем да кажем в народната култура, които следват тази седмица след Сирница, до следващата Тодорова неделя е, че до Великденския цикъл, всяка седмица е натоварена с различни народни поверия, от пожелателни, до забранителни", разказа Георгиева.

След Прошката следва Песи понеделник, в някои райони го наричат Чист понеделник. Защото в някои райони това е гоненето на бяс от кучетата, а в други като Пазарджишко, Клисура, в полите на Родопите, е почистване на къщата изцяло. И след това се запалва самата метла, с която е била почистена къщата, за да може всичко лошо, което е било в този зимен период да се изчисти и да започнеш на чисто.

Следва Черният вторник, където нищо не се прави, защото се счита за един от най-лошите дни в годината от всички вторници. Затова се казва, че деца, които са родени в тези дни, ходят нещастни.

За Лудата сряда се смята, че в тези преходни дни, преди да се е очистил човекът, може да го обладае Дявола и съответно да разполови ума му от тялото, затова е Луда сряда.

Въртоглавият четвъртък - за него се вярва, че е много опасен и за хората, но и за животните, където могат да станат щуроглави, както казват старите хора. И съответно да загубиш добитъка от тази болест по животните, която в някои райони се прави очистване с много странен ритуал в гората, с млади мъже и с огньове. Млади мъже, които са съблечени голи, но това е един сложен ритуал, който се е правел само в миналото естествено.

И накрая стигаме до една Светла събота или Тодорова събота, където младите булки, особено, които са вече женени, раздават специално приготвени колачета, с подскачане и цвилене, имитирайки кобилките, с пожеланието да имат лесно раждане, когато дойде времето. И другото, което се прави - за животните се варят царевица с различни бобови култури и семена, за да се сложи в зобта на конете и на другите копитни животни, за да са здрави. Защото знаем, това е абсолютно важно за селския човек и земеделеца.

А в Клисура има едно много интересно поверие, че жените си мият главите на този ден, със сложен във водата жив плет, после го вплитат в плитките си конско петело, за да могат да се пазят от гръм по този начин. Защото този период е свързан всъщност с много градушки и гръмотевици и много хора са си отивали ударени от гръм.

И най-веселата част са кушиите с надбягванията. И който спечели, бива награждаван и цяла година носи титлата на първенец. И съответно се знае, че животните му ще са здрави, къщата му ще благоденства и всичкото благо ще е струпано върху него.

В общи линии това е една цяла седмица, която носи много силен заряд за започване на периода на прочистване на наслагваните хаосни сили. И за извикване на новото време и плодородието, възраждането.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: