Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Днес ще бъдат претоварени въглищата от бедстващата баржа в Дунав
Автор: Екип Ruse24.bg 11:57 / 23.07.2022Коментари (0)352
© БНТ
Днес трябва да приключи разтоварването на една от секциите от конвоя със самозапалилите се въглища, който се намира на румънския бряг срещу Русе. В празния шлеп трябва да бъдат прехвърлени въглищата, които са в баржата, която все още не гори. Информацията, дадена от сръбския собственик на товара, че се чакат 2 празни баржи, за да се преместят горящите въглища обаче, се е оказала невярна.

Конвоят на румънския бряг, който се състои от 3 баржи с въглища и една с метал, е акостирал преди три седмици. Две от секциите са се самозапалили и преди няколко дни, заради посоката на вятъра Русе осъмна обгърнат от кълба дим и задушлива миризма. От българска страна, въпреки че корабът е в румънски води, са се опитали да помогнат, като са съдействали баржата с арматурно желязо да бъде разтоварена на пристанище в Русе и да се уговори плаващ кран за претоварване на секцията, която все още не гори.

Междувременно румънският министър на транспорта обяви, че до ситуацията се е стигнало след поредица от събития, за някои от които България има вина, съобщи БНТ.

"Фактът е, че българите не са извършили драгиране на Дунава от тяхната страна. Говорихме и с Европейската комисия и предложихме ние да го направим вместо тях. Предвид факта, че драгирането не е извършено, баржите не можаха да стигнат по Дунав до Белград. Накрая, българите се съгласиха да драгират", заяви Сорин Гриндяну - министър на транспорта на Румъния.

От Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав уточниха, че драгажната им техника е работила на един от критичните участъци в района на остров Белене между 5 и 19 юли. Речните специалисти са категорични, че капитанът е трябвало да съобрази колко да натовари кораба си, така че да не заседне, както в момента постъпват всички останали, които преминават през праговете.

"Тъй като парите, които се дават за превоз са доста големи, и корабособственикът е взел решение тези баржи да бъдат натоварени на такова газене, с което съдовете не могат да преминат през критичните участъци", обясни кап. Иван Жеков, директор на Дирекция "Речен надзор" - Русе.

Според българските специалисти, другият проблем, довел до тази криза, е че в конвоя има товари на двама собственици, които се отнасят по различен към стоката си и ситуацията.

"Смятам, че още в Констанца не са спазени необходимите изисквания при товаренето директно от морския кораб или са били в начален стадии на тлеене. Но при всички случаи не са спазени изискванията със замерване на температура, с охлаждане. Този, който е собственик на стоката на двете горящи баржи, не отговаря на повикванията и уверенията, че ще бъдат изпратени празни сръбски баржи за претоварване - няма да стане.

И вероятно собственикът е оставил съдбата на товара и баржите в ръцете на Господа", каза кап. Иван Жеков.

Баржите засега остават на брега при Гюргево. Вероятно днес ще започне претоварване на тази, която все още не се е запалила. А каква ще е съдбата на другите две зависи от сръбските собственици и румънските власти.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: