Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
До края на годината ще бъдат изградени 300 км нови магистрали
Автор: Екип Ruse24.bg 11:27 / 18.07.2015Коментари (0)1532
©
Държавата сме всички ние - и представителите на централната власт, и общините, затова, когато се каже, какво прави държавата за решаването на проблема с незаконните постройки в ромската махала на Гърмен трябва да се знае, че отговорност носи основно и кмета. Това заяви в предаването "Тази събота" на БТВ министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

В коментар на предстоящите протести на жители на Гърмен срещу спряното премахване на незаконни постройки в кв. "Кремиковци", министър Павлова заяви, че остава с поредното впечатление за неадекватността на кмета, която освен, че е започнала предизборната си кампания много по-рано, заблуждава и с невярна информация жителите.

Министър Павлова припомни, че първите незаконни постройки в квартала са установени още 2000г.

"Тогава са били само 14, но не е предприето нищо, за да спре незаконното строителство и поради тази причина за 15 години броят на незаконните постройки е нараснал до 124", обясни тя. "15 години това селище не само не е спирано, но е и подкрепяно от общината, бетонирано с адресни регистрации", добави още регионалният министър. По думите й вина за това носи кмета на общината, който издава не само адресните регистрации, но и допуска незаконно строителство. За 15 години в кв. "Кремиковци" на Гърмен с адресни регистрации са се сдобили 775 души - всички регистрирани на земеделски, неурегулиран имот, на улица, която не би трябвало да съществува.

"Общината не спазва закона и вина носят бившият и настоящият кмет. Само ще припомня, че настоящата кметица, която заявява, че нищо не знае и нищо не може да направи е била зам.-кмет на и на Ахмед Башев, така че от дълги години е в общината и би трябвало да е запозната", коментира още регионалният министър.

Лиляна Павлова информира, че по нейно нареждане Главна дирекция ГРАО започва проверка на адресните регистрации в квартала и ако се установят закононарушения ще има заличаване на регистрации. Ще се сезират и другите компетентни органи.

Министър Павлова напомни, че издавайки адресна регистрация всяка община поема ангажимент да се грижи за тези хора, да следи в какви постройки и условия живеят .

"Община Гърмен в това отношение не само погазва Закона, но толерира незаконното строителство, регистрира хора незаконно всеки ден, издала е незаконни удостоверения за търпимост на незаконните сгради", избори Павлова.

Министърът подчерта, че премахването на незаконните постройки ще продължи. "Имаме избран изпълнител и по график предстои премахване на още 20 сгради. Изчакваме община Гърмен да ни информира предложено или е ново жилище на ползвателите на тези 20 сгради, дали са приели или отказали да се настанят в него и събаряме", обясни Павлова.

Тя допълни, че съгласно закона държавата трябва да премахне общо 102 сгради, а община Гърмен- 12, които след 2012г. е допуснато да се преустроят. По казуса с двете къщи, за които Европейският съд по правата на човека постанови временно спиране, министър Павлова обясни, че Министерството на правосъдието води кореспонденция със съда и съдейства с нужната информация.

"Лошото в случая е, че родителите на децата с увреждания са отказали настаняване в специализирани институции", отбеляза Павлова.

Министър Лиляна Павлова коментира още, че оставките в момента няма да решат проблема.

"Като министър на МРРБ, моята оставка нито ще помогне, нито ще разреши проблема. Общината е виновна, защото толерира създаването на компактно ромско население в този квартал. Не подкрепям узаконяването на незаконни постройки, всички трябва да спазваме закона", категорична бе министър Павлова.

Тя категорично обяви, че борбата с незаконното строителство ще продължи и всички сгради, които противоречат на закона ще бъдат премахвани без значение от политическа, расова и етническа принадлежност.

"Всяка година бутаме по 800 незаконни постройки, близо 400 сме разрушили от началото на годината. Борбата с незаконното строителство ще продължи и ще сме безкомпромисни", декларира министъра.

В студиото на БТВ министър Павлова коментира и реализацията на големите инфраструктурни проекти. До края на годината ще бъдат изградени 300 км нови магистрали. Основните ремонти по АМ "Тракия" и АМ "Хемус" с изключение на виадуктуте вече са приключени. По всички останали обекти се работи активно и ще завършат в срок. До 10 август ще е готова отсечката Шумен- Белокопитово на АМ "Хемус", на 1 август ще бъде пуснато движението по АМ "Струма" между Кулата и Сандански, през октомври ще приключи и строителството на лот 2 на АМ "Струма" между Дупница и Благоевград, пътните обекти в София също се работят активно и това показват последните инспекции.

Министър Лиляна Павлова информира, че в момента текат процедури за избор на изпълнител за строителството на 60 км от АМ "Хемус" между Ябланица и разклона за Плевен, както и за още два участъка на АМ" Струма" - Сандански - Кресна и Благоевград- Крупник. Амбицията е тяхното строителство да започне догодина. Паралелно с това се търсят и средства и за магистралите София - Калотина, Русе- Велико Търново и София - Видин. Това са ключовите направления, които остават да бъдат изградени и се надявам, че до 2020 година ще може поне по част от тях да се работи", посочи тя. Според нея активен строителен сезон не само за МРРБ, но и за общините, които довършват проектите си по оперативните програми.


Още по темата: общо новини по темата: 117
19.09.2023 »
05.07.2023 »
28.06.2023 »
12.10.2022 »
23.08.2022 »
21.08.2022 »
предишна страница [ 1/20 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: