Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Добрев: ПП-ДБ искат да управляват сами, но народът ги постави на второ място
Автор: Екип Ruse24.bg 13:56 / 24.04.2023Коментари (2)455
©
ПП-ДБ не могат да надмогнат собственото си его. Това каза в Аудиокаста на "Фокус" "Това е България" Делян Добрев, член не Изпълнителната комисия на ГЕРБ, бивш председател на парламентарната комисия по енергетика, бивш министър на икономиката и енергетиката.

"Всъщност виждате, че въпреки всички отстъпки от страна на ГЕРБ, въпреки договорената законодателна програма с 30 закона, те в един момент се оттеглят от тези преговори, от подкрепата за общо правителство, защото искат да управляват сами. Това предлагат. Във втория мандат да излъчват кабинет и всички останали да ги подкрепят. Само че българският избирател не им отреди такава роля. Българският избирател ги постави на второ място, въпреки че те бяха коалиция от 7 партии, 77 организации и не знам още колко подкрепящи ги, та всичките тези станаха втори. Имат 60 и няколко депутата в парламента и с 60 депутата не можеш да искаш да имаш самостоятелно правителство, просто не работи така парламентарната демокрация, което означава, че тяхното его е толкова голямо, че те не могат да споделят отговорността за управлението на държавата с някой друг. А и може би ги е страх, защото както видяхме в края на миналата седмица, от Министерство на финансите внесоха бюджет с 12 милиарда лева дупка в него. Ние такава дупка, такъв дефицит в бюджета сме нямали никога от началото на демокрацията от страната. Дори 1997 година дефицитът в държавния бюджет е по-малко от тези номинални 12 милиарда лева, за които говорят Министерството на финансите. Т.е. положението в страната е страшно. Те или не могат да надмогнат собственото си его, или ги е страх да поемат отговорност, защото ще се наложи да оправят собствените си каши", каза Делян Добрев.

По думите му, коалицията ПП-ДБ преследва някакви техни тясно партийни цели, не се интересуват от това да се стабилизира положението в държавата.

"Няма логика, няма как, физически е невъзможно да приемеш законодателна промяна с 30 закона в рамките на един месец. Един законопроект, да, вярно е, че вървят няколко законопроекта едновременно в парламента, но всеки законопроект отнема от между месец и два месеца да бъде приет. Т.е. дори и 10 законопроекта да вървят наведнъж в парламента, на нас ни трябват три-четири месеца за да приемем тази законодателна промяна. Ако няма да има правителство, защо изобщо я изработвахме тази законодателно промяна?", добави Добрев.

По думите му, техният фокус е върху съдебната реформа. Това изтече в медиите. Те са си го написали във вътрешен чат.

"Пишат го и го казват. Има много по-важни закони, тези свързани с Еврозоната например, виждате, че те не говорят за тях. Нали бяха много големи радетели за Еврозоната? А защо спряха да говорят за Еврозоната? Ами защото всъщност те провалиха шансовете на България да влезем в Еврозоната. От една страна заради инфлацията, която от април месец 2021 година, всъщност от първия месец на управление на "Промяната“ ние не отговаряме на европейския критерии за инфлация, а вече не отговаряме и по критерия за бюджетен дефицит, защото за да влезем в Еврозоната, трябва да имаме бюджетен дефицит не по-голям от 3%, а ние към момента имаме 6,4 по прогноза на Министерство на финансите. И дори според мен и това е оптимистичен вариант, защото в този Закон за държавния бюджет е заложен растеж на икономиката с 1,8%, докато БНБ, прогнозата на БНБ е за 0,4%, а прогнозата на Международния валутен фонд е за 1,4. Т.е. по-скоро икономическият растеж ще бъде някъде по средата между 0,4 и 1,4. А по-ниският икономически растеж веднага означава по-малко приходи в бюджета и по-голям дефицит, защото тя е разходната част се бюджетира и тя е фиксирана", каза още Делян Добрев.

"13.7 милиарда, и то при положение, че се случи този 1,8% икономически растеж, който е прекалено оптимистичен. Т.е. за това може би те се уплашиха и не искат да участват в управление, защото те не само не могат да решат проблемите на държавата, те ги създадоха, последните две години ги създадоха. Хората обедняха. Кумулативната инфлация от април месец 2021 година досега е 27-28%. Т.е. всички хора в България са си загубили близо 1/3 от спестяванията, само за този период 1/3 от спестяванията. Ето сутринта по националните телевизии слушах редица анализатори, които сравняват цените и какво можем да си купим или какво сме можели да си купим 2013 година и сега, и се оказва че сега можем да си купим по-малко неща. И заключението, тяхното заключение беше, че това обедняване се е случило в последната една година. Т.е. ние спокойно това обедняване можем да го пишем на сметката на "Промяната“ с чиста съвест", добави депутатът от ГЕРБ.

Още по темата: общо новини по темата: 872
21.06.2023 »
10.06.2023 »
10.06.2023 »
08.06.2023 »
07.06.2023 »
07.06.2023 »
предишна страница [ 1/146 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
От псевдо иинтелект акъл не може да се очаква! Очевидно е, че когато народа не е гласувал въпросната информация е невярна! Със задника си ли разсъждава този индивид?
0
 
 
Резултатите от изборите всички ги знаем,но не разбираме защо като "победители" говорите само за ПП-ДБ,няма ли и други партии в това НС с които да направите правителство и да оставите в изолация Кирчо,Кокорчо и Ицето. За трети път побеждавате и все не можете да намерите подкрепа за правителство. За две години ПП са управлявали 7 месеца,а другите 17 Радев,но всички грешки са на промяната. Май наистина не останаха политици с "топки" които да не се оправдават,а да поемат отговорността която са им гласували.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Реформи в БДЖ
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Специализирани полицейски операции в страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: