Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Добрич отбелязва 100 години от рождението на Маестро Захари Медникаров с голям концерт
Автор: Петър Дучев 09:21 / 09.04.2024Коментари (0)906
©
На 27 април, събота, от 17.00 часа в Концертна зала "Добрич" ще се проведе хоров концерт, с който ще се отбележи 100 годишнината от рождението на Маестро Захари Медникаров /1924 – 2007/.

По покана на диригента на хор "Добруджански звуци" Елвира Пастърмаджиева на сцената ще се представят хорове от Добрич, Варна и Русе, църковни, детски и класически хорови формации. Всичките с едно общо помежду си – диригентите им са произлезли от школата на Маестро Медникаров - изтъкнат хоров диригент и музикален педагог с изключителен принос за развитието на музикалната култура на града и на страната, почетен гражданин на град Добрич.

Богата е творческата и жизнена биография на Маестрото, но като ръководител на хор "Добруджански звуци“ и на Детския хор в Добрич, той остава най - близък до сърцата на добричлии като строгия, прецизен и уникален хоров диригент, издигнал музикалната култура в Добрич на европейско и световно ниво. И днес Маестро Медникаров е емблематична фигура, знаково име за стремежа ни към културен и духовен просперитет, към родова памет, национално самоопределение и европейско самочувствие. В знак на почит неговите последователи ще ни поднесат най-красивите произведения от различни жанрове. Участие ще вземат:

Младежки хор "Свети Георги Победоносец“ при Общински младежки дом град Русе с диригент Мина Влайкова

Дамски камерен хор при храм "Свети Атанасий“ град Варна с диригент Евгения Григорова;

Смесен хор "Влади Анастасов“ при НЧ " Македония-2005 г.“ град Варна с диригент Димитрина Хинева;

Хор на варненските учители "Арс музика“ с диригент Веселина Маринова;

Хор "Добруджански звуци“ с диригент Елвира Пастърмаджиева;

Детски хор "Маестро Захари Медникаров“ с диригенти Габриела Павлова-Писанова и Миглена Пенева

Концертът ще започне с изпълнение на най-малките певци от Детски хор "Маестро Захари Медникаров“ с диригенти Габриела Павлова-Писанова и Миглена Пенева с акомпанимент Радостина Гроздева-Кръстева. Програмата им е изцяло от български произведения.

Кратка информация за гостите.

Младежки хор "Свети Георги Победоносец“ при Общински младежки дом град Русе е създаден през есента на 1993 г., като хор на русенските момчета от диригента Мина Драгнева-Влайкова. А на 1 ноември същата година в храм-паметник ,,Св. Троица“ изнася първия си концерт и се кръщава с името на Св. Георги Победоносец. Това е рождената дата на хора. През 2001 - 2006 г. е част от творческия екип на оперно-филхармонично дружество Русе като различните състави на хора участват в оперни спектакли, концерти с русенска филхармония, самостоятелни концерти, явяват се на фестивали и конкурси в България и чужбина. После преминава към Военен клуб Русе. От 2008 г. е част от дейностите на Общински Младежки Дом Русе. Хорът поддържа активна концертна дейност, с богат и разнообразен репертоар, в който винаги присъстват православни песнопения, възрожденски и патриотични български песни. За високи творчески постижения, за принос в развитието и популяризирането на българското хорово пеене е носител на много награди и отличия, както и "Сребърна лира" от съюза на българските музикални и танцови дейци. Освен в България е изнасял концерти и в много страни в Европа. В момента диригент е Мина Влайкова, а клавирен съпровод Божена Иванова.

 

 

 

Дамски камерен хор при храм "Свети Атанасий“ град Варна с диригент Евгения Григорова е създаден през май месец 2003 г. под ръководството на Евгения Григорова с благословията на старши иконом Дончо Александров и иконом Антон Парушев. През годините диригенти са били: Теодора Андреева, Розина Цонева и Евгения Григорова. Съставът се състои от 12 хористки с различни професии и великолепни гласови данни и солист – Любомир Григоров. Хорът популяризира православното пеене, както с молитвените изпълнения по време на литургиите в храма, така и с концертни изяви в страната и с участието си на различни фестивали.

Смесен хор "Влади Анастасов“ при НЧ " Македония-2005 г.“ град Варна с диригент Димитрина Хинева и пианист на хора Мариана Григорова. През 2023 г. хорът отбеляза своят 15-годишен юбилей. Създаден е през 2008 г. от диригента Димитрина Хинева към читалище "Македония – 2005“ гр. Варна. От тогава и до днес, съставът бележи възходящо развитие и е редовен участник в национални и международни фестивали, прегледи и празници на хоровата песен, където е достойно оценяван с награди и отличия. Изнася и самостоятелни концерти. Диригентът Димитрина Хинева е носител на ордена "Неофит Рилски“ от МОН и на Златна лира от Съюза на българските музикални и танцови дейци и на много други награди.

Хор на варненските учители "Арс музика“ с диригент Веселина Маринова и клавирен съпровод Боян Бъчваров. Началото си хорът на варненските учители води от дамска хорова група, сформирана през далечната 1951 г. За първи диригент е поканен варненският композитор Любен Тодоров. През 1990 г. женската хорова формация прераства в смесен хор, който обединява учители - любители на музиката от всички варненски учебни заведения – училища, детски градини и университети. Същевременно е преименуван на хор на варненските учители "Арс музика“. Заслуга за развитието и израстването на хора в различните периоди от неговото съществуване имат известни във Варна и страната диригенти, композитори и музикални педагози, като Веселин Иванов, Мирчо Мирчев, Петко Мечков, Васил Арнаудов, Лидия Душек, Наталия Александрова, Евгения Григорова, Антон Момчилов, Нели Макавеева. От създаването си, хорът участва в много национални фестивали на художествената самодейност и е награждаван с медали, плакети и грамоти. За приноса си в културния живот на гр. Варна и страната, хорът е носител на орден "Кирил и Методий“ /1976 г./ и награда Варна /2001 г./

Като домакин ще се представи и нашият хор "Добруджански звуци“ с диригент Елвира Пастърмаджиева, клавирен съпровод Радостина Гроздева – Кръстева. Заедно с Хор на варненските учители "Арс музика“ те ще изпълнят "Хор на евреите“ из операта "Набуко“ на Верди. В програмата им е включена и сакралната "Лакримоза“ из "Реквием“ на Моцарт, където на органа ще чуем Мария Славова.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Хороскоп за деня
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: