Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Добрият пример: Не използваме инсектициди, намалихме пестицидите и редуцирахме фунгицидите с близо 70%
Автор: Екип на Ruse24.bg 15:01 / 15.07.2021Коментари (0)278
©
Много хора се притесняват от по-високите амбиции на Европа и стратегията за Биоразнообразнието, но аз съм “за” опазването на околната среда, щаденето на почвите и животните. Това каза Кунчо Кунчев, зърнопроизводител от Плевенско, който обработва 18 000 дка земя главно в землището на град Славяново.

Готови ли сте? Стартират теренните проверки

“Надявам се управляващите - тези, които пишат наредбите и новата Обща селскостопанска политика (ОСП), да застанат твърдо зад бизнеса и целта да бъде развитие, а не усвояване на някакви средства от кухи фирми”, категоричен е Кунчев.

По думите му трябва да се подобри конкурентоспособността на стопанствата, да се оптимизира производството и да се наблегне на технологии, които опазват околната среда. Именно като привърженик на биоразнообразието, от няколко години площите в неговото стопанство се обработват на 100% само с Min-Till и No-Till технологии.

“Позитивите от минималните обработки са големи. Първо, че имаме подобряване на почвата - на хумуса в нея, на структурата, запазване на влагата за по-дълго време. Но вече наблюдаваме и драстично намаляване на преките разходи, които правим в стопанството. Главно виждаме намаляване на използваните торове, пестициди, горива, амортизацията на машините. Основно обаче намаляваме времето, което прекарваме на полето, а същевременно редуцираме и риска да пропуснем някое мероприятие заради риска от лошо време или нещо подобно”, обясни зърнопроизводителят.

Не са един или двама фермерите, които се притесняват от по-високите амбиции на Европа за една по-зелена архитектура. Кунчо Кунчев обаче не е сред тях.

“Аз съм “за” и дори се опитваме да го правим това още преди да бъде заложено като програма. Намалили сме доста пестицидите, отделно инсектициди не използваме от 2 години, фунгицидите са намаление с около 60-70% спрямо преди 5 години. Аз съм голям привърженик на опазването на околната среда, щаденето на почвите и животните, както и всичко, което ни заобикаля”, каза още той.

От две години в стопанството на Кунчев се засяват и покривни култури, които са разнообразни видове - житни, зелеви, цъфтящи.

“Те също допринасят за опрашването на съседни растения, за развитието на полезните инсекти, които пък дават ползи и за културите, които ние реколтираме”, заключи Кунчо Кунчев.

Следете темата и на cap4us.agri.bg.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Изграждане на Национална детска болница в София
Великден 2024 г.
Почина актьорът Матю Пери
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: