Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Доц. Георги Лозанов: Властта в демократическите общества прилича на услугите "химическо чистене" и "транспорт"
Автор: ИА Фокус 12:13 / 10.11.2022Коментари (0)287
© Архивна снимка
Според последните класации на "Репортери без граници“ по свобода на словото България е паднала в класацията от 112-то на 91-во място. "Тези класации измерват независимостта на медиите по две линии -  или по политическа, или по корпоративна. Това каза в предаването "Добър ден България“ на Радио "Фокус“ доц. Георги Лозанов, бивш председател на СЕМ, по повод Деня на свободата на словото в България. По думите му, явно е, че е паднало нивото, но е явно, че не е кой знае колко. Той обясни, че има и други странични показатели, но те са по-скоро инцидентни, като например дали репортерите ги бият и др.  

Лозанов каза още, че фактът, че все още няма работещо правителство се отразява добре на медийната среда у нас, тъй като, когато не са ясни победителите във властта, медиите по-ясно вървят. "В момента ситуацията е плаваща, не може да се появи силна власт, която да налага собствената си воля върху медиите и това им дава малко въздух", коментира още доц. Лозанов. Това, по думите му, не означава, че не трябва да имаме правителство. 

Лозанов направи още една интересна съпоставка. Според него, ние, избирателите я купуваме изпълнителната власт, но не, за да властват, а за да управляват системите. "Както на един шофьор на автобус се плаща, за да те закара от една спирка на друга. Така и на политиците ние плащаме. И тази власт ние я купуваме. Властта в демократическите общества прилича на химическото чистене и на транспорта. И нашите гравитури тук не могат да излъчат кой да върши тази услуга. Когато властта се определи, тя започва да налага своята воля, за да се възпроизвежда и да печели облага", каза още доц. Георги Лозанов. "Затова, когато не се получава услугата, хората се ядосват така, както, когато сме си платили за химическо чистене, но не са изчистили добре дрехите ни", добави Лозанов. 

Това означава, че трябват нови избори докато политиците започнат да вършат услугата, за която си плащаме.

Доц. Георги Лозанов смята още, че в момента се наблюдава, че е нарушен диалога, но не толкова между политическите партии, а между политиците и самите избиратели. Ние самите не можем да възпроизведем устойчива власт, защото политиците трябва, преди да дойдат на власт, да имат диалог с избирателите си, за да могат те да произведат мнозинство в парламента. Очевидно, в момента те не могат да убедят избиратели си и затова вотът е разпилян. Доскоро имаше два стабилни консенсуса - югозападен и антикорупционен. В момента, обаче и по отношение на двата консенсуса има разколебаване, затова няма и достатъчно избиратели.

Недоверие сред избирателите има и защото, когато си говорят против корупция хора, в които нямат доверие, обществото започва да се съмнява.

Политиците трябва да умеят да убеждават обществото в определени ценности. А тук имаме голям проблем, каза още доц. Георги Лозанов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Лято 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: