Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Доц. Искрен Иванов: Вероятният вариант е виновният за атентата в Турция да е "самотен вълк"
Автор: Екип Ruse24.bg 10:06 / 14.11.2022Коментари (0)252
©
Вероятният вариант е виновният за атентата в Турция да е "самотен вълк". Това каза политологът и международен анализатор доц. Искрен Иванов в предаването "Добро утро, България“ на Радио "Фокус“.

"Говорим за тероризъм, защото в случая е на лице извършител, а твърде е възможно да бъдат и група от извършители, все още не знаем, които са използвали насилие срещу цивилни. А когато имаме насилие към цивилни, независимо от политическите, религиозните, културните убеждения на извършителя, става въпрос за тероризъм, защото такова насилие е политически мотивирано. Така че в случая става дума за класически терористичен акт. Трябва да се изяснят оттук нататък 3 неща - какво е гражданството на извършителите, каква е тяхната мотивация и по какъв начин са планирали терористичната атака, за да знаем дали това ядро има още последователи, които биха могли да направят нещо подобно през идните седмици", обясни той.

По думите му може да става за организирано терористично нападение, което да цели да покаже, че времето на тероризма не е отминало. Вторият вариант е това да е терорист - "самотен вълк", който да е действал сам и предвид мотивите му става въпрос за човек, който споделя религиозни различия с Турция. Политологът смята, че по-вероятният вариант е за "самотен вълк", който е действал сам.

"Възможно е случилото се в Турция да има общо с това, че вчера се навършиха 7 години от терористичните атаки в Париж, въпреки че терористите много рядко търсят символика. Тяхната основна цел е да увеличат до колкото е възможно жертвите в своя терористичен акт. Вероятно терористът е търсил символика, най-малкото, защото държавата, където е извършен терористичният атентат е Турция. Турция е входът към Европа. Ние трябва да фокусираме нашите усилия да проверим дали в България е гарантирана националната ни сигурност по отношение на терористичните актове", изтъкна доц. Иванов.

Според него на този етап няма как да говорим за директна заплаха на националната сигурност, защото ние не знаем дали става въпрос за организирано нападение. Анализаторът обърна внимание, че не е ясна посоката на еволюция на тероризма - първата посока е да се завърнем към класическата форма, при която имаме псевдодържавно обединение, което поема отговорност за различни терористични атаки, но този сценарий е малко вероятно, защото "Ислямска държава" почти не функционира, а втората посока е вълна от нови "самотни вълци" в Европа, които проникват Близкия изток. Той поясни, че ключът за борбата с този тип тероризъм е борба с първоначалните принципи на радикализация и изграждане на механизми за превенция.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Специализирани полицейски операции в страната
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: