Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Доц. Костадин Нушев: На Архангеловден трябва да обърнем внимание на духовните и нравствените идеали, които са ни запазили като общност
Автор: Екип Ruse24.bg 12:24 / 08.11.2022Коментари (0)234
© Личен архив
Архангеловден е специален ден,в който да обърнем духовния си поглед към по-важните неща в живота – духовните ценности, нравствените идеали, които са ни запазили като общност чрез възпоменаването на героите на нашето историческо минало или на съвременните герои. Това каза в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България“ на Радио "Фокус“ богословът доц. Костадин Нушев.

По думите му Архангел Михаил е свързан с мъжеството и смелостта да се опълчиш срещу злото, да не се предаваме пред агресията, престъпността и неправдата, които са израз на тъмнината и греха.

"Във всеки един аспект на нашия живот, когато ние се срещаме и сблъскваме с някаква форма на агресия, неправда и насилствено потъпкване на законите и правилата на живота, потъпкване на доброто, трябва да знаем, че примерът на св. Архангел Михаил е в името на Божията правда и на съвършената справедливост и доброта да имаме смелост в себе си да противостоим на злото – със съответните законови средства“, каза още той.

Доц. Нушев поясни, че св. Архангел Михаил е покровител на военните и служителите в униформи.

"В иконографията той се изобразява с военни доспехи, така е възприет в християнското изкуство, за да се подчертае тази негова служебна функция като служител на Бога, а и като главнокомандващ на другите ангелски сили. Библейската и християнската традиция разглеждаме св. Архангел Михаил като водач на небесните сили в борбата срещу злото, тъмнината, тъмните сили на злото. Виждаме го и в традицията на църквата като защитник на военните и на хората с униформа – служителите в земната държава, които изпълняват функцията да опазват обществото и хората от престъпността, злото и насилието. Много военни и генерали в историята на българската православна църква и на Средновековна България са почитали Архангел Михаил и първовърховните архангели като свои покровители и са построили толкова много манастири на нашите земи. Почти всички манастири, посветени на Архангел Михаил, обикновено са създадени и изградени чрез дарителството на наши царе“, обясни богословът.

По думите му няма особености в празничната трапеза на днешния ден.

"Празничната трапеза се определя с това, че при нея не се спазват ограничения в пост. Празникът се изразява в благословено отбелязване на празника чрез храната“, добави доц. Нушев.

"Празничността се изразява в споделянето на духовните и материалните блага, което е израз на любовта към ближния, милосърдието, състраданието и съпреживяването“, каза още доц. Костадин Нушев.

Габриела ГАНЕВА






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Изчезна 12-годишно дете от Перник
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: