Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Доц. Момчил Мавров: Очакваме процесът по отчитане и заплащане на лекарствени продукти да бъде облекчен
Автор: Йоланда Пелова 12:39 / 28.04.2023Коментари (2)487
© Фокус
Доц. Момчил Мавров, председател на НС на НЗОК в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус"

Доц. Мавров, от близо месец сте председател на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Имате дългогодишен опит в здравната сфера и областта на правото. Пред какви нови предизвикателства сте изправени в момента? Здравеопазването продължава да вълнува с редица проблеми нашето общество.

Да, така е. Предизвикателствата в здравеопазването са много и това е видно за всички. По това колко една система се нуждае от промяна, от реформиране и по-добра организация можем да съдим от присъствието на съответната проблематика в медийните репортажи. Но има и друга причина всички ние да обръщаме по-голямо внимание на здравето и на здравната политика на държавата. Опазването на здравето е чувствителна сфера за всички, тъй като пряко е свързано с личността, с интересите на всеки един от нас. Но когато говорим за предизвикателства в личен, в професионален план – предполагам това имате предвид, и като председател на Надзорния съвет на НЗОК мога да кажа, че за мен предизвикателство е това Националният здравноосигурителен фонд, т.е. НЗОК, да функционира по такъв начин, че думи и изрази като "ограничен достъп до здравни услуги“, като "недофинансиране“, като "липса на контрол“ все по-рядко да присъстват в медийното пространство.

А какви са важните задачи, които стоят пред вас, пред НЗОК в близък план?

В близък план предстои рамковото договаряне на медицинските дейности с Лекарския съюз и на денталните дейности с Българския зъболекарски съюз. Може да се каже, че това са най-важните задачи пред администрацията на НЗОК и нейния Надзорен съвет, които трябва да финализираме като процес в близко бъдеще, и то успешно.

Скоро стана ясно, че договорът между НЗОК и фармацевтите се удължава след преговори между ръководствата на фонда и съсловната организация на фармацевтите. Вие обаче тогава заявихте, че има някои спорни моменти и предстоят още разговори, както и въвеждане на някои контроли в Националната здравноинформационна система. Разкажете повече, какво се случи до този момент?

Действително преговорите с Фармацевтичния съюз не са приключили. Удължихме само действието на настоящите ред и условия за сключване и изпълнение на договорите с аптеките. Предстои да бъдат разработени и приети още около 20 контроли в информационната система на НЗОК във връзка с изпълнението и отчитането на договорите с фармацевтите. Всички и от двете страни сме съгласни с целесъобразността на тези промени и ще очакваме след въвеждането им процесът по отчитане и заплащане на лекарствени продукти да бъде облекчен. В това число очакваме и да се осигури по-ефективен контрол, без някакъв административен натиск върху търговците на дребно. Усилено се работи и по верификацията на лекарствата и по автоматичната свързаност на информационните системи, като тук действията са съвместни между Министерството на здравеопазването, НЗОК, "Информационно обслужване“, което приехме да бъде системен интегратор на НЗОК само преди броени дни, както и Българската организация за верификация на лекарствата. И разбира се, не без участието на Българския фармацевтичен съюз, който според мен успешно защитава интересите на аптеките и с чиято позиция, разбира се, трябва да се съобразяваме.

Доц. Мавров, на последното заседание на Надзорния съвет на НЗОК приехте проекта на Закона за бюджета на НЗОК за 2023 г. Днес бюджета се разгледа от Съвета за тристранно сътрудничество. Знаем – половин милиард повече за здраве. Какви са възможностите по-големият бюджет да реши проблемите в сектора? Изобщо какви промени може да очакваме?

821 милиона са в повече разходите за здравноосигурителни плащания действително в този бюджет. По-съществен момент от парите за бюджета е запазването на здравноосигурителната вноска като размер, която остава 8%. И второ, това, което казах за размера на здравноосигурителните плащания – като цяло се увеличават всички здравноосигурителни плащания без тези за медико-диагностични дейности, но и при тях има увеличение в сравнение с касовото им изпълнение за предходната година.

Нека да кажем, че 8% е най-ниската ставка в Европейския съюз, нали така?

Да, така е.

Българският лекарски съюз настоява за 12%.

Може да се каже, че е време да се помисли и по този въпрос действително. Но ние работим в рамките на един служебен мандат, в рамките на едно служебно управление и може би това ще е тема, която трябва да започне веднага, след като бъде избран нов политически кабинет.

И още: Какви други промени предвижда новия бюджет?

Това, което може би трябва да се каже за бюджета, е, че заложеният резерв е около 205 милиона лева в за бюджета за 2023 година. Става въпрос за около 3% от сумата на приходите от здравноосигурителни вноски и трансферите за здравно осигуряване. В хода на годината с тези средства от резерва трябва да се гарантира устойчивост и ритмичност на здравноосигурителните плащания, на финансирането на съответните дейности, като при необходимост законът указва, че резервът може да се освобождава и разпределя с решение на Надзорния съвет.

А за кои и здравни услуги разходите са увеличават и за кои биват редуцирани, доц. Мавров?

За редуциране не можем да говорим. Споменах, че в сравнение с размера спрямо бюджета за 2022 година единствено размерът на разходите за медико-диагностични дейности е по-малък, но той отново е по-голям от касовото изпълнение, т.е. от действително отчетената и изпълнена дейност по това перо. Така че можем да говорим само за увеличение на разходите. Като най-голям ръст са разходите са, с най-голямо увеличение процентно, са разходите за  медицински изделия, прилагани в болничната помощ, и разходите за първична извънболнична медицинска помощ. При тях увеличението е съответно за медицински изделия с 23%, за първична медицинска помощ 22%. На следващо място бяха разходите за специализирана медицинска помощ и за болнична помощ, като при тях ръст е съответно 18 и 17%. При денталната помощ също е заложен ръст на разходите, макар и по-нисък. При денталната помощ плащанията е заложено да бъдат около 10,5% повече.

Доц. Мавров, във връзка с какво се планира този ръст на разходите за съответните видове здравни услуги?

Искате да знаете мотивите за съответния ръст на разходите предполагам.

Да.

Първо, както казахме, най-голям е ръстът при първичната медицинска помощ. В този пакет е предвидено да се обезпечи и гарантира заплащането на здравни дейности за всички здравноосигурени лица, направили избор на личен лекар. Също така в този пакети разчетено закупуване, т.е. заплащане на нови дейности, като обем говорим за 2.8 милиона здравни дейности в областта на детското здравеопазване, около 4.5 милиона диспансерни прегледи и 2.7 милиона профилактични прегледи и имунизации, чиято цел е рано откриване и превенция на заболяванията. Също така по отношение на ПИМП, говори за първична медицинска помощ, специализиран медицинска помощ, болнична медицинска помощ, въобще за всички дейности се предвижда да си осигури финансирането на медицинския персонал във всички практики и лечебни заведения, които извършват дейности в отдалечение и труднодостъпни райони или които единствени изпълняват съответната медицинска здравна дейност на територията на дадена община. Това беше разчетено със Закона за здравното осигуряване и трябва да предвидим изпълнението на този закон. Така че с това увеличение ще се подпомогнат всички тези лечебни заведения и всички тези специалисти, които са заети с тези дейности в труднодостъпни, отдалечения райони.

Ще се търсят ли решения за покриване на стойността на стабилизиращите импланти при различните травми: ортопедични, неврохирургични и други? Сега се получава така, че пациент, приет по спешност заради счупване, трябва да заплаща ортопедични пирони, винтове, планки и други импланти.

По отношение на стабилизациите и останали импланти, за които говорите, става въпрос за една много богата номенклатура, с която трябва да бъдат разширени спецификациите в процедурите на НЗОК. По този въпрос задължително трябва да си търси решения, като се разшири обхвата на медицинските изделия, за които Касата заплаща. Политиката на НЗОК, включително и тази на Министерството на здравеопазването, е да бъдат разширени възможностите на пациентите са достъп до медицински изделия, прилагани в болничната помощ. И в тази връзка ще си търсят решение, в тази насока. Предстои много работа, още повече, че трябва много внимателно да бъдат претеглени случаите, при които Касата може да поеме заплащането на тези изделия.

От какво друго според вас има нужда здравеопазването?

Ами потребностите са огромни в действителност. Необходимо е повече взаимодействие между заинтересованите институции в здравеопазването и обществените организации включително. Това е моето мнение. Но смятам, че ако говорим по-често и за баланс в отношението, и най-вече за стремеж към обективност и последователност, мисля че ще постигнем повече.

Още по темата: общо новини по темата: 742
10.04.2024 »
09.04.2024 »
25.03.2024 »
22.03.2024 »
22.02.2024 »
01.02.2024 »
предишна страница [ 1/124 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Де да знаех, че е трябвало да стана Очен лекар! Та и аз да намажа от тортата! Не правиш нищо и си взимаш парите! Пациента да го духа! Или Ендокринолог! Работата е същата!
0
 
 
Отчета по присвояването трабва да се облекчава! Как иначе ще се правят нави планове? 10 пъти по-скъпи лекарства! Пък и неграмотните лекари някой трябва да издържа! Каква е работата на НЗОК? Нали за това е създадена!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Зърнената сделка
Парламентарни избори 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: