Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Доц. Явор Гечев, БРЦК: Опасностите за децата от Истанбулската конвенция са огромни
Автор: ИА Фокус 14:24 / 21.02.2023Коментари (0)581
©
"Опасностите за децата от Истанбулската конвенция са огромни. Нормативният документ възниква през далечната 2011 г. Въпреки това той все още не успява да си проправи път към одобрението на болшинството от хората, което никак не е случайно.“

Това заяви доц. Явор Гечев, член на Управителния съвет на сдружение Български родителски централен комитет, част от инициативния комитет на БСП за провеждането на референдум на тема за или против изучаването на джендър идеология в училище.

В ефира на БСТВ той обясни, че истинското име на този документ е “Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие“. Заглавието навежда на мисълта, че в съдържанието има нещо, което е много необходимо и всеки от нас би посрещнал с адмирации. Този проблем непременно трябва да бъде разрешен и то безкомпромисно“, посочи той, но уточни, че в конвенцията има текстове със скрито съдържание.

"Има няколко текста, скрити между другото, по възможно най-незабележимия начин, които са способни да преобърнат дневния ред на цялото европейско общество. Резултатът от тези текстове може да бъде смъртоносен за обществото“, категоричен е доц. Гечев.

Той обясни, че конвенцията представлява документ от най-висок ранг и е равна на договор. "Тоест най-висок ранг на йерархия в правния мир на Европейския съюз се опитва да въведе неприемливи и несъответстващи на истината понятия“, каза още той и допълни: "Ако не дай Боже, преди години бяхме проявили глупостта да ратифицираме Истанбулската конвенция, по силата на Конституцията тя автоматично се качва над всички норми на вътрешния ни ред. Слава Богу, тогава всички ние, активната част на българското общество, успяхме да се преборим този документ да не бъде ратифициран“, припомни той Явор Гечев.

Той даде пример как в конвенцията се опитва по скрит начин да бъде вкаран т.нар. “трети пол“: "Определение в чл.3 гласи: "За целите на настоящата конвенция пол означава социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи“.

Според доц. Йорданов този проблем не е само европейски, а световен. "Той е коварен и заплашва предимно децата. Възрастните хора са наясно със своята идентичност, но децата под 18 години и особено под 14, са силно уязвими, защото нямат необходимите усещания. Те не могат да направят информиран избор. Всеки опит за прокарване на някакъв тип внушения за деца под 14 г., свързани с половата идентичност, са абсолютно не на място“, категоричен е той. Той обясни, че в конвенцията има дори специален член за образование, защото искат да втълпят на тези, които са най-податливи, неприемливите определения.

"Когато европейските институции видяха, че не само България, но и други страни няма да прокарат този срамен текст в своето законодателство, те решиха да го наложат силово“, коментира Явор Гечев и определи това като акт на безсилие. "Дори и това да стане, тъй като Истанбулската конвенция няма да е ратифицирана, няма да бъде с ранг над нормите на вътрешното ни законодателство“, каза още той.

По думите му от Български родителски централен комитет усещат все по-голяма подкрепа от народа по темата. Той даде и пример с провелия се в Унгария референдум на тази тематика, на който над 90% от отговорилите са отхвърлили Истанбулската конвенция. "Същото ще стане и в България“, заключи доц. Гечев.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: