Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Доц. д-р Мариана Тодорова: Новата реалност ChatGPT ще повлияе психологически и социално на хората
Автор: Йоланда Пелова 16:05 / 09.02.2023Коментари (0)608
©
"Новата реалност ChatGPT ще повлияе психологически и социално на хората. Този чат бот променя тотално начина, по който събираме информация и я търсим, защото досега винаги сме го правили в няколко стъпки, ползвайки Google, "Уикипедия“ или традиционните източници, които са на хартия". Това коментира за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус" футурологът доц. д-р Мариана Тодорова.

"Това, което ChatGPT прави, е да ни предоставя комплексна информация, като тази комплексна информация съдържа и доста аргументи. Съответно всички, които пишат съдържание, като журналисти, като хора, които правят редакция на текстове, блогове, по-скоро младшите експерти в тези области могат да бъдат заменени. Всички, които правят някакъв тип анализи – финансови, статистически, счетоводни, също до голяма степен биха могли да бъдат редуцирани", обясни д-р Тодорова.

"Правните анализи, подготвяне на различен тип дела, обсъждания, дю дилиджънс на компании също вече се прави и това, което е изненадващо за доста експерти, е, че ChatGPT може да прави по-опростени, елементарни кодове, т.е. софтуерни инженери, програмисти също могат да бъдат заменени", допълни тя.

Тя обаче отбеляза, че тези професии няма да изчезнат, но ще се окаже натиск върху хората, които се учат, върху младшите експерти, тъй като те имат конкуренция в тази технология.

"Много бързо ще трябва да придобият във времето тези умения, за да бъдат конкурентни и да бъдат т.нар. главни, синиър експерти".

Доц. д-р Мариана Тодорова коментира още, че ще наблюдаваме и в много други среди процеси на дехуманизация, т.е. много услуги и продукти, които са ни били предоставяни или продавани чрез хора, вече няма да бъдат продавани.

"Така всякакъв тип финансови, застрахователни продукти, в кол центровете също ще общуваме с този чат бот или нещо, което е някакъв негов конкурентен продукт. И тази нова реалност, в която човешката комуникация е опосредена или изместена, и всъщност на много традиционни места ние срещаме това, а не хора отсреща, ще повлияе психологически, социално и ще има редица измерения, които ние досега не сме изпитвали".






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: