Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Домът за стари хора край Варна, в който при пожар загинаха четирима души, няма актуален лиценз
Автор: Екип Ruse24.bg 09:43 / 09.05.2022Коментари (0)826
© Varna24.bg
Домът за стари хора край Варна, в който при пожар загинаха четирима души, няма актуален лиценз. Това съобщи пред bTV окръжният прокурор Красимир Конов.

Той посочи, че въпреки че са открити нарушения, социалното заведение продължава да работи.

Конов посочи, че евентуалният извършител е 53-годишен мъж. Той е в психиатрията и предстои да се реши дали може да му бъде повдигнато обвинение.

Записите от камерите са иззети от разследващите и предстои да им бъде направена експертиза.

Директорът на ОДМВР-Варна ст. комисар Атанас Михов обясни, че на тях се вижда как въпросният мъж е в една стая с жертвите, вади предварително приготвени хартии и предмети, пали ги на едното легло, след което ги премества на съседното и излиза от стаята пълзешком, понеже е с увреждания.

Изяснено е и че в нощта на инцидента две санитарки са се грижили за обитателите, като едната е следяла камерите.

Припомняме, на 22 ноември миналата година девет души загинаха в пожар в дом за стари хора във варненското село Рояк. Пожарът тръгна от покривната конструкция. 

През лятото на 2021 г. имаше друг подобен инцидент - в дома "Свети Никола" в квартал "Чайка" отново във Варна.

Само преди дни от прокуратурата излязоха с обстойно заключение след проверка именно на старческите домове и социалните услуги във Варненско. Поводът за проверката бяха сигнали на роднини, включително със съмнения при смъртни случаи на възрастни хора.

Ето и официалното съобщение, изпратено от от пресцентъра на Апелативна прокуратура след огнената драма в дом за стари хора "Св. Георги" вчера:

Окръжна прокуратура - Варна ръководи досъдебно производство по чл. 330, ал. 3 от НК по повод пожар, възникнал в дом за възрастни хора, намиращ се в местността "Сотира" край Варна. При инцидента са загинали четирима души – трима мъже и една жена, а друга обитателка на дома е настанена в тежко състояние в болница.

Сигналът за пожара е постъпил около 03:00 часа тази сутрин. Според първоначалната информация огънят е тръгнал от една от стаите, на приземния етаж на сградата.

Веднага след потушаването на пламъците, е започнат оглед на местопроизшествието. Действията по разследването на причините и обстоятелствата, довели до трагичния инцидент продължават под ръководството на Окръжна прокуратура - Варна, с активното участие на служителите от ОД на МВР в града. Назначена е съдебно-медицинска експертиза, предстои да бъдат извършени също пожаро-техническа, електро-техническа и други експертизи.

Припомняме, че във връзка с други два пожара, горели отново в домове за възрастни хора през изминалата 2021 година и появили се твърдения за упражнявано насилие и нехуманно отношение спрямо потребителите на социалните услуги, както и множество починали лица в тези домове, от Районна и Окръжна прокуратура - Варна са извършвали няколко проверки в такива места за настаняване и предоставяне на определената социална услуга. В края на ноември 2021 година Апелативна прокуратура - Варна разпореди проверка по реда на надзора за законността по данни за нарушения в домове за възрастни хора във Варна. 

Районната прокуратура ръководи досъдебно производство за това, че в периода от април 2021 г. до ноември 2021 г. в гр. Варна, при условията на продължавана престъпна дейност, съзнателно не била оказвана помощ на лица, настанени в конкретен дом за възрастни хора, за които е било налице задължение за служителите на дома да се грижат за тях, тъй като се намират в опасност за живота си и нямат възможност да се пазят поради престарялост, болест или изобщо поради своята безпомощност, в случаите, когато е могла да бъде оказана помощ от служителите на социалното заведение - престъпление по чл.138 във връзка с чл.26, ал.1 от НК.

Под ръководството на Окръжна прокуратура-Варна текат действия по разследване на двата пожара в домове за възрастни хора със загинали. Изясняват се причините и обстоятелствата за възникването на тежките инциденти и на причините, довели до смъртта на възрастните хора. 

При извършените от Агенцията за качеството на социалните услуги, компетентна за оказване на контролна дейност,  25 проверки, възложени от прокуратурата, от които 22 на частни доставчици и останалите - на държавни, са били констатирани множество нарушения. Във връзка с тях са дадени задължителни предписания към доставчиците със срокове за тяхното изпълнение. Съставени са множество актове за установяване на административни нарушения, наложени са наказания "глоба“ в размер от 2000 до 4500 лв. на нарушителите. Отнет е лицензът на една фирма, предоставяща социални услуги.

Обобщавайки резултатите от проверките, Окръжна прокуратура - Варна е изготвила предложение до министъра на труда и социалната политика за оптимизиране на правната уредба в областта на социалните услуги.

Още по темата: общо новини по темата: 27
11.05.2022 »
11.05.2022 »
09.05.2022 »
08.05.2022 »
08.05.2022 »
08.05.2022 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Реформи в БДЖ
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Специализирани полицейски операции в страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: