Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Дончев: Тази седмица ще има новини
Автор: Екип Ruse24.bg 10:57 / 31.08.2020Коментари (1)3440
©
"Безкрайното разширяване на темата "промени в Конституцията“ ще направи процедурата фактически невъзможна.“ Това каза пред БНР вицепремиерът Томислав Дончев.

"Като говорим за писане на Конституция, това не е писане на стих, индивидуална работа, авторска“, посочи той в предаването "Преди всички“.

Като политическа рамка и посока първоначалният текст, който бе предложен, отговаря на очакванията на хората по площадите, смята Дончев, който припомни, че ако процедурата бъде завършена докрай, истинските текстове ще бъдат правени от Велико народно събрание.

Голямата тема "отвъд конюнктурните политически страсти“ според Томислав Дончев е усещането за липса на справедливост и натрупаното недоверие към институциите. Темата за промени в Конституцията трябва да се фокусира в рамката: повече справедливост, подобряване на политическото представителство и на контакта между граждани и институции, отбеляза вицепремиерът пред "Хоризонт“.

"Само смяна на караула не би отговорила в пълна степен на исканията на хората. Фигурите са важни. Десет пъти по-важни са правилата, по които се избират тези фигури.“

"Със сигурност трябваше да има по-добре подготвен тест, предвид факта, че темата не е съвсем нова“, призна Томислав Дончев. "За ремонт на Конституцията слушам от съвсем крехка възраст, откакто е приета.“

"Тази седмица ще има новини. Тя е натоварена с необходимостта да има новини“, коментира вицепремиерът, който в момента изпълнява длъжността премиер заради отсъствието на Бойко Борисов от страната. 

Ако министър Данаил Кирилов иска да си тръгне веднага, няма кой да го задържи. Това не е задължителна военна служба, заяви Дончев по повод оставката на правосъдния министър. "Все още има достатъчно кандидати за министри“, допълни той.

С тези текстове в Изборния кодекс реално избори много трудно могат да се организират, посочи още Томислав Дончев. По думите му няма яснота какъв тип са визираните машини за гласуване и чия е отговорността да ги осигури.

Не е записано кой осигурява машините, няма орган, който има правото и задължението да купува машините, поясни Дончев и определи това като "основния дефект“.

Най-тежкият риск от гледна точка на конституционна криза са избори, за които българските  граждани не са убедени в тяхната истинност, каза Томислав Дончев. Това според него е "най-лошият демократичен сценарий“ – изборни резултати, които голяма част от гражданите смятат за неадекватни.

"Престоят в кабинет в Министерския съвет или в дадено министерство в никакъв случай не е комфортен в тази ситуация. От гледна точка на партийната логика оставането на правителството носи само щети“, посочи Дончев. Запитан колко губи ГЕРБ в настоящата ситуация, той допълни: “Не мога да ви кажа числово, но със сигурност губи.“

Позицията на огромна част от структурите на ГЕРБ е, че няма причина да се подава оставка, заяви още вицепремиерът.

Още по темата: общо новини по темата: 2611
11.10.2022 »
08.06.2022 »
25.05.2022 »
20.04.2022 »
19.04.2022 »
31.03.2022 »
предишна страница [ 1/436 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
ОСТАВКА бе, малоумници ! Текстовете ви са като изкарани от детска книжка ! Нищо не променяте, само замазвате очите на хората. Боклуци.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Проблем с недостига и износа на лекарства
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: