Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Допълнителни 70 милиона евро от ЕС за борба с африканската чума поиска Иво Христов
Автор: Екип Ruse24.bg 12:35 / 26.07.2019Коментари (0)583
©
Допълнителни 70 милиона евро за борба с африканската чума по свинете (АЧС) да бъдат предвидени в бюджета на ЕС за 2020 г. – такова предложение направиха евродепутатите Иво Христов и Кармен Аврам (Румъния), членове на Комисията по земеделие и развитие на селските райони.

Евродепутатите направиха две предложения - за увеличаване с 50 милиона евро на перото "Фонд за спешни мерки, свързани със здравето на животните и растенията" и с 20 милиона евро - перото "Осигуряване на по-висок здравен статус на животните и висока степен на защита на животните в Съюза".

Идеята е Фондът за спешни мерки да разполага с по-голям финансов ресурс, който да бъде предоставян на държавите членки, а оттам - на фермерите - за справяне с последиците от африканската чума по свинете (в конкретния случай).

Предложението си Христов аргументира с факта, че това е необходим ресурс, защото на практика перспектива за край на разпространение на чумата няма. Налице е постоянен ръст на заболеваемостта и икономическите щети граничат с икономически срив за сектор, който има много добри показатели и ръст през последните няколко години в България.

Второто предложение цели да бъдат предвидени допълнителни 20 милиона евро за проучване и разработка на ваксина срещу африканската чума по свинете.

Към момента ваксина срещу заболяването няма. Разработването на такава отнема между 6 и 8 години. В САЩ вече се работи в това направление, макар че там заболяването не е разпространено. При все това, САЩ търгуват със страни, където има огнища на африканската чума по свинете.

Според Христов с разработването на такава ваксина в Европа ще се намали вероятността да зависим от трета страна, която не е член на ЕС, от ваксина, която решава належащ проблем в границите на Съюза.

И двете предложения касаят бюджета на ЕС, но идеята е допълнителните средства да бъдат насочени към най-засегнатите.

По информация на ГД "Здравеопазване и безопасност на храните“ на ЕК (ГД SANTE), от началото на годината до средата на месец юли има регистрирани 3 548 случая на африканска чума по свинете в ЕС - 334 случая при дивите прасета и 3 214 сред домашните прасета (това включва животните в индустриалните комплекси и домашните такива).

В България щетите от заболяването се увеличават драстично. Два индустриални комплекса бяха засегнати (в област Русе - с. Бръшлен и с. Николаево), три области обявиха бедствено положение (Русе, Плевен и Разград). Вчера еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис изказа голямо разочарование от българските власти за действията им във връзка с разпространението на африканската чума по свинете. В интервю за БНР Андрюкайтис заяви, че ако властите в страната ни не вземат своевременно мерки, България може да загуби цялото си свиневъдство.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Бюджет 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: