Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Досиетата за пенсия скоро ще са електронни
Автор: Екип Ruse24.bg 10:12 / 17.09.2010Коментари (1)309
© Ruse24.bg
Българите ще имат пенсионно осигурително досие и вместо мъчителното събиране на УП-тата, както наричат удостоверенията за пенсия, от всяко работно място, стажът им ще се доказва единствено чрез архива на НОИ. Идеята беше предложена от Консултативния съвет по пенсионната реформа към социалното министерство, но работна група в института вече обмисля каква трябва да е технологията за направата им.

"Това е моята мечта", твърди Марин Калчев, шеф на информационната система в НОИ. "С изключение на държавите, приети последни в ЕС, всички останали разполагат с подобни досиета. В Германия месеци преди човек да навърши исканата възраст получава известие с размера на бъдещата си пенсия. Ако открие пропуск, има време да го отстрани", коментира Марин Калчев.

"Досиетата ще се правят въз основа на вече съществуващия персонален регистър на НОИ, в който обаче до момента се пазят само документите на закритите фирми без правоприемници. В него са включени едва 35% от материалите, подлежащи на архивиране", признава Евгения Петрова, която отговаря за архивите в НОИ.

Остава да бъдат обработени документите за цели 20 години - от 1976 г. до 1996 г. Задачата все още няма срок за изпълнение, но в Европа той е бил между 5 и 7 години, твърди Марин Калчев.

Значително по-скоро болничните листове също ще станат електронни. В НОИ вече работят върху промяна на бланката им, за да може да се попълва на компютър. В момента болничният се пише на ръка и заключенията на докторите често са неразбираеми без криптографска подготовка, обяснява Марин Калчев.

Експертите на НОИ вече се трудят и върху изготвянето на два риск регистъра, които ще ограничат източването на института. В единия ще се съхранява информацията за осигурителите, склонни да дават твърде лесно болнични, а в другия ще са болниците, лекарските комисии и докторите, които също толкова лесно ги подписват.

До края на годината НОИ ще позволи на своите потребители да правят справка в интернет или в съответните пощенски станции за цялото движение по личната си пенсионна сметка. По подобие на банковите извлечения всеки ще може да проследи какво и кога е превеждано и какво е теглено от нея. Трябва само да се избере от какъв период да се започнат справките. Работи се и върху създаването на пилотна система, която ще осигури размяната на информация между НОИ, ТЕЛК и НЕЛК, коментира Марин Калчев.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Е как ще стане като в персоналния регистър за годините 1997, 1998 има много неточности.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Масови протести срещу цените на горивата
Великден 2024 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: