Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Духовници помагат на иманярите да изнасят антики за чужбина
Автор: Екип Ruse24.bg 08:52 / 11.10.2010Коментари (1)257
©
Духовници участват в иманярските банди, които изнасят антики от България за чуждите пазари. Това показват последните анализи на антимафиоти от сектор "Трафик на културно-исторически ценности" в ГДБОП. Спецполицаите са заловили двама попове през последните няколко месеца за иманярство. Представител на църквата от село Устрем е участвал и в последната разбита 22-членна банда, която беше разкрита преди две седмици. Мъжът в расо бил снабден с металотърсач, като основно търсел старинни монети, които изкупувал организаторът на бандата.

Друг поп от Оряхово пък успял да си изгради цяла структура за изкупуване и предлагане на древни ценности в интернет.

Духовникът работел с 4-5 иманяри, които му носели различни антики от региона. След това предметите се появявали в интернет.

"Беше доста добре запознат с интернет търговията. Няколко месеца го работихме. Като отидохме да го арестуваме, се оказа, че дъщеря му беше абитуриентка", коментира разследващ. Практиката в подобни случаи е духовникът веднага да се отлъчва от църквата.

За разлика от оряховския поп, който е бил на сравнително високо ниво в йерархията на иманярите, колегата му от село Устрем е бил на най-ниското стъпало в разбитата 22-членна банда.

"Хората, които копаят и търсят с металотърсачите, са най-ниско платените. На тях им се дава техника и получават или процент от продадената ценност, или са на дневна надница. Във Видинския край им се плаща по 20-30 лв. на ден разкри запознат с организацията.

За шеф на бандата, в която е участвал селският поп, е сочен 41-годишният кикбоксьор от Бургас Асен. Мъжът е ръководил иманярските бригади в цяла Южна България. При него са отивали всички намерени предмети от Хасковския и Ямболския регион. Бургазлията е разполагал със супермодерен скенер, който може да сканира много надълбоко в земята и да ориентира копачите къде да обръщат земята.

"Цените на подобен уред започват от 27 000 долара и стигат до 50 000. Представете си какви са им печалбите", коментира разследващ. В повечето случаи бандите вземат техниката под наем. Практиката показва, че който осигури скенера, взема най-голям процент от намереното.

Оперативните данни на разследващите показват, че за Южна България Асен е бил най-силната фигура, като с него са се консултирали повечето иманяри и дилъри от региона. Групата на бургазлията имала ядро от десетина души.

"Съдът остави 7 от 10 с постоянни мерки в ареста, което означава, че сме си свършили добре работата и сме представили достатъчно доказателства", обяви шефът на сектор "Трафик на културно-исторически ценности" Володя Велков. Анализите на разследващите показват, че структурата на иманярските банди е на няколко нива. Най-високо стоят бизнесмени, които финансират каналите.

Подобни лица предпочитат да живеят в Швейцария, Германия, Австрия и САЩ и оттам да ръководят трафика. Практиката е организаторът да работи с прекупвач или координатор, който приема поръчката от боса. Следващата стъпка е прекупвачът да се свърже с шеф на иманярска бригада. Последният разполага с ударни групи от по 10 души, които след получена поръчка започват разкопки. След като бъде изпълнена поръчката, стоката се изнася от България през два канала. Единият се ръководи от хора, гравитиращи около бившата групировка ВИС, докато за втория отговарят лица, свързани с Държавна сигурност. В момента между двата имало дори конфликт, тъй като шефовете им искали да установят монопол върху износа.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Нормално, то вяра и човека са различни неща
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: