Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Държавата вади 3 млн. лева за нови тоалетни в затворите
Автор: Екип Ruse24.bg 18:07 / 17.07.2016Коментари (5)1754
©
Кабинетът е извадил 3 млн. лв. за нови тоалетни в затворите, така че местата за лишаване от свобода да отговарят на изискванията за нормални човешки условия за живот. В най-скоро време започва изграждането на санитарни възли към килиите, където няма такива, в затворите в Бургас, Варна и Сливен. Това съобщи пред агенция зам.-министърът на правосъдието Красимира Филипова.

"Ние имаме проблем със санитарните възли и това е част от констатации на Европейския съд за правата на човека и на Комитета против изтезанията за лоши условия в българските затвори. В три затвора - в Сливен, в Бургас и във Варна, не във всяка килия има санитарен възел.

През нощта затворниците са под ключ след вечерна проверка и при такива нужди трябва да се вика надзирател да отваря или се използват кофи и шишета. 

С бюджетни средства и по Норвежкия финансов механизъм непрекъснато се правят ремонти. За тези три затвора държавата осигури средства, като с постановление на МС от 2 март т.г. са отпуснати 3 млн. лева. До 1 декември ремонтите трябва да са факт, за да можем да отговорим на изискванията", обясни Филипова.

Вече са направени съответните технически обследвания и проектиране. В момента приключват обществените поръчки, след което ще започнат ремонтите. Докато те текат, лишените от свобода във Варненския затвор ще бъдат премествани поетапно в общежитието в Разделна, а тези от Бургаския - в Дебелт, където предстои откриването на ново затворническо общежитие от закрит тип, което на практика е затвор.

През март 2015 г. Комитетът против изтезанията излезе с нарочна декларация с констатация за изключително лоши условия в българските затвори. От своя страна Европейският съд за правата на човека след редица жалби на наши лишени от свобода установи системен проблем с условията в затворите в България и излезе с пилотно решение, известно като делото "Нешков и други срещу България". 

Решението бе обявено още през януари 2015 г., но влезе в сила на 1 юни същата година и то задължи страната ни в срок до 18 месеца, т.е. до 1 декември 2016 г., да осигури минималните стандарти на лишените от свобода. Сред тях са минимум 4 кв.метра жилищна площ за всеки затворен, тоалетни във всяка килия, светлина, проветряване, храна, дрехи, обувки и др. До 1 декември т.г. са замразени висящите жалби и дела пред Европейския съд за правата на човека за лоши битови условия в затворите и арестите ни, за да се даде възможност на държавата да се справи с проблема.


Източник: Монитор






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на k_mihailov
премахни филтъра

0
 
 
"... Сред тях са минимум 4 кв.метра жилищна площ за всеки затворен, ТОАЛЕТНИ във всяка килия, СВЕТЛИНА, проветряване, храна, дрехи, обувки и др." Ами това ми се вижда супер идея. Обаче после на всяка килия да се монтират водомер и електромер. И на края на месеца обитателят на опашка да си плати изхарченото. И който не си плати му се врътва законно кранчето!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: